”Ditt liv sätts på standby–läge”

SPORTBLADET

Nio spelare blev klara för VM-final den 15 juli – men först nu ska de göra upp om världsmästartiteln. En flera månader lång väntan, som är ett helvete, om du frågar regerande världsmästaren Peter Eastgate, 23.

– Hela ditt liv sätts på standby-läge i fyra månader, säger han till Sportbladet.

Foto: POKERSTARS
Vann ifjol Dansken Peter Eastgate.

I fjol var första gången som poker-VM inte spelades klart med en gång. Den stora finalen spelades först i november och gjordes upp mellan nio spelare.

Vann gjorde danske Peter Eastgate.

Något som förändrade hans liv över en natt.

– Det här har varit det mest turbulenta året i mitt liv, jag gick från att vara en helt okänd kille till ett känt ansikte. Men jag har fortfarande båda fötterna på jorden, försäkrar han.

Ny omgivning

Samma kille.

Men omgivningen har förändrats.

– Jag har varken blivit smartare eller snyggare sedan förra året. Men många tjejer verkar plötsligt tycka att jag ser betydligt bättre ut än tidigare.

Hur märker du det?

– De frågar till exempel om jag har tränat mer på sistone. Jag har hört det tio gånger oftare sedan jag blev världsmästare.

H-a-r du det?

– (Skratt) ...Ja, det har jag ju faktiskt. Men det är lite roligare när tjejerna frågar mig...

Hur har ditt liv förändrats?

– Förut var jag en onlinespelare. Nu reser jag betydligt mer på pokerturneringar. Tidigare var jag också ganska blyg men det är jag inte längre.

Hur mycket tur behövdes för att bli världsmästare?

– Obegripligt mycket. Det är svårt att vara i min position och inse hur mycket tur man har haft. Jag är privilegierad som har vunnit så mycket pengar men behöver inte be om ursäkt för det.

Du vann 9,1 miljoner dollar. Men enligt uppgift fick du bara, nåja, behålla 2,5 miljoner dollar efter att ha betalt skatt i Danmark för vinsten?

– Det där med skattesituationen är privat, inget jag vill prata om offentligt.

”Bryr mig inte”

Att vinna VM måste vara som att träffas av blixten... osannolikt. Och något som händer max en gång i livet?

– Om jag ska kalkylera oddsen för att jag ska vinna igen, så är chanserna förmodligen en på 300 eller en på 400 om jag fortsätter spela VM i 50 år till.

I år vinner du inte. Nio andra spelare gör upp i en final som spelas efter flera månaders väntan. Gillar du upplägget?

– Jag bryr mig inte om det. Jag brydde mig inte om breaket i fjol och det är ett bra tillfälle för spelarna att göra reklam för sig själva. Men argumentet emot ett uppehåll är fördröjningen som gör att ditt liv är ställt på standby-läge i fyra månader. Var går gränsen för hur länge ett liv kan ställas på standby, ett år?

Peter Eastgate fortsätter:

– Det måste spelas klart, speciellt för att det kan vara så livsförändrande. När jag väntade resultatet, segern, var jag inte så nervös för själva spelet. Jag var mest lättad över att det äntligen var över. Och jag tror att alla mina konkurrenter tyckte likadant, oavsett hur det gick för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM