”Långt från slump att vinnarna blir ynge”

SPORTBLADET

Den här veckan spelades finalbordet i WSOP Main Event, poker-VM, i Las Vegas. WSOP startade redan i somras och nu var det dags för finalen, och givetvis också dags för ett nytt rekord. Den här gången var rekordet, för andra året i rad, att vinnaren var den yngsta i WSOP:s historia – han fyller 22 år åtta dagar efter att han vann titeln.

Vinnaren och min spelbolagskollega Joe Cada slog Peter Eastgates rekord från förra året då han var den yngste vinnaren någonsin. Verkligen kul, men som jag skrev i en tidigare krönika så höll jag lite på Phil Ivey och hade förhoppningar om att han skulle kunna vara med och slåss lite mer.

Vissa spelar 30 bord samtidigt

Årets vinnare är ytterligare ett exempel på hur snabbt man kan lära sig att spela poker tack vare internet, och givetvis en dedikerad inställning. När man spelar på nätet hinner man så otroligt mycket mer. Live kan man spela kanske 20 till 30 händer på en timme medan man online kan spela flera bord samtidigt, vissa till och med så många som 30 bord samtidigt.

Det betyder ju att man kan spela så mycket som uppåt 100 händer per timme och bord. Spelar man många bord samtidigt, och som flera av de duktiga onlinespelarna uppåt tolv timmar per dag så vinner man väldigt mycket kunskap och erfarenhet på kort tid. En onlinespelare i dag kan i princip spela samma antal händer på en dag som det skulle tagit livespelarna förr månader att komma upp i.

”Pokern är så mycket mer utvecklad”

Så att onlinepokergardet är på väg att ta över är inte helt oväntat. Enligt min mening är spelare som Tom Dwan, Patrik Antonius, med flera redan i dag bättre än vad de bästa äldre spelarna är. Det ser man nu med WSOP då en spelare som Joe Cada har lyckats bli skickligare än flera av de äldre pokerspelare som tidigare har förlitat sig på att spela live.

Pokern är så mycket mer utvecklad i dag jämfört med ett tiotal år tillbaka och det kommer hela tiden fram orädda, unga killar som lär sig ursnabbt. Så att det återigen var en rekordung vinnare i WSOP är ingen slump.

En spännande framtid

Jag vill avsluta med att rikta ett stort grattis till Joe Cada. Jag spelade själv mot honom i high roller eventet i London och tyckte att han spelade riktigt bra. Det krävs så klart väldigt mycket för att kunna gå hela vägen i WSOP, men jag är övertygad om att vi framöver kommer att se allt fler nya namn i tätstriden. Det gör det spännande och det är kul att se hur pokern fortsätter att utvecklas.

William Thorson

ARTIKELN HANDLAR OM