”Det är helt sinnessjuka summor det handlar om”

SPORTBLADET

Just nu är EPT Vilamoura i full gång i Portugal. Det är ett nytt stopp för i år på EPT och jag skulle själv ha varit där och spelat, men fick tyvärr avboka i sista sekund. Jag får i?stället följa spelet hem­ifrån och ladda inför Prag som blir nästa stopp.

Men, lite spelsugen är man ju i alla fall så det blir eventuellt en tur till kasinot i Malmö på fredag. Där spelas en turnering med inköp på 10?000, vilket är lagom svensk nivå som inte skrämmer bort allt för många och tunnar ut startfältet.

”Isildur1” veckans snackis

Det har hänt en hel del på pokerfronten den senaste veckan. Det har bland annat varit mycket snack om svensken ”Isildur1” som härjat högt på highstakesborden på nätet. Det är helt sinnesjuka summor, det handlar om vinster och förluster på två miljoner dollar om dagen, vilket nu nästan blivit vardag för spelare som Patrik Antonius och Phil Ivey med flera. Och då denne svensk.

Det är en otroligt snabb utveckling. När jag började spela på nätet så var highstakes 5/10 dollar no limit.

Det fanns inte högre, och jag minns hur jag satt och kollade borden medan spelare som ”Dared”, ”Madcow”, med flera härjade. Då tyckte jag det var sinnessjukt högt och drömde om att själv kunna spela på den nivån.

Man ska spela inom sin bankrulle

I dag spelas det ända upp till 500/1000 dollar no limit och pot limit. Det kunde man inte ens föreställa sig för ett par år sedan. Jag höll mig själv länge till de högsta nivåerna, och så fort en högre nivå öppnades så var jag där. Men inte nu längre. Det högsta jag har spelat är 200/400 dollar. Poängen med poker är ju att man ska spela inom sin bankrulle, men jag tycker ändå att vissa av nivåerna är lite väl höga. Spelbolaget jag tillhör har alltid valt att undvika de allra högsta nivåerna. Det tror jag är klokt. Det är viktigt att erbjuda något som passar alla spelare, från nybörjarna till de riktiga highrollerspelarna, men det behöver vara måttligt.

Spännande poker

Jag tycker själv att det är kul att kolla på high­stakespoker i exempelvis tv-shower där det är stora pengar på bordet och riktigt spännande poker. Men när det rullar ett par turneringar samtidigt på nätet och det handlar om vinster och förluster på en eller ett par miljoner dollar på en dag då är det lite för overkligt även för mig som har sysslat med poker mer eller mindre hela livet.

Just spelet på de höga ­nivåerna har varit lite av en snackis­ i veckan och vilka nya spelare som dyker upp och vilka som ramlar ifrån återstår att se. Det är i längden det avgörs. Den som lever får se helt enkelt.

William Thorson

ARTIKELN HANDLAR OM