Så kan du skydda pengarna på nätet

Murat Sahan tipsar

SPORTBLADET

Sami Ouerdani, 29, förlorade 12 300 dollar när två mindre pokersajter på nätet stängde sina butiker. Branschrådet till honom och andra drabbade: spela på större sajter.

Foto: Jim Baas
Murat Sahan.

Murat Sahan är chefredaktör på Poker Magazine och gjorde sig ett namn som pokerspelare på nätet under namnet ”TerribleTurk”. Han säger så här:

– Vill man vara säker bör man dels spela på en stor sajt men även kolla att de har en bra lösning för pengarna de hanterar.

Flera små konton

Han fortsätter:

– Många sajter har en lösning där man har sina pengar på bankkonto, ofta flera konton. Om något skulle hända med sajten så finns pengarna kvar ändå.

Vitsen är, menar Sahan, att ingen ska kunna kuppa sig till alla pengarna om de ligger samlade.

– Med många små konton kan de inte bara tömma ett stort konto.

”Betalade ur egen ficka”

Till och med stora sajter kan drabbas av sådant de inte är beredda på. Till och med om man är störst i världen:

– PokerStars gjorde något väldigt fint för ett tag sedan. En domstol beslutade att låsa pengar som de hade på en bank i New York. PokerStars gick och berättade det, sedan betalade de ut alla pengar till spelarna ur egen ficka.

Ring supporten

Murat Sahans råd är att man ska hålla sig till de största sajterna.

– En tusenlapp kan vara mycket för en spelare. Om man spelar på en sajt kan man ringa supporten på bolaget och helt enkelt fråga dem vad de har för lösning när det gäller pengar och vid en konkurs.

FAKTA

Så säger 3 av de stora pokerbolagen

Dan Vikman, informationschef Expekt:

”Det är väldigt tråkigt för industrin att spelarna drabbas så här, det ska verkligen inte behöva hända.

Expekt är en del av iPoker vilket är det största nätverket i världen och det största europeiska kortrummet. Vi är även baserade inom EU vilket är viktigt. Allt detta ger en pålitlighet och trygghet för spelaren”.

Johan Bondegreen, Sverigechef PokerStars:

”Hos oss är alla spelare 100 procent trygga då vi aldrig rör de pengar som finns på spelarnas spelkonton. Dessa pengar sitter på helt separata bankkonton och cirkulerar inte i vår övriga verksamhet. Alla spelare kan när som helst ta ut sina pengar hos oss och alla kan känna sig trygga, oavsett hur stor bankrulle man har hos oss.

Det är alltid tryggare för spelaren att spela hos en stor och välskött operatör”.

Kalle Engström, pokerchef för Sverige på Unibet:

”Kunder som spelar online måste kunna lita på att den sajt man spelar på är trovärdig och kan stå för sina åtaganden.Därför bör man välja en sajt som har en EU-licens och står under övervakning av ett EU-lands lotteriinspektion, är börsnoterat och revideras löpande av auktoriserade revisorer. Dessutom bör man försäkra sig om att kundservice finns tillgänglig via telefon 24 timmar om dygnet om man behöver hjälp.

För en pokerspelare gäller också att se till att sajten tillhör något av de stora, erkända pokernätverken”.