”Jag skäms inte”

Tony G i exklusiv intervju om sina utbrott, ”Isildur1” och livet utanför pokern

SPORTBLADET

Få bjuder upp till show vid pokerbordet som denna man. Han blir galen och hånar sina motståndare som ingen annan.

Sportbladet har fått en exklusiv intervju med Tony G, en av pokerns riktiga bad boys.

TV-inslag

I anslutning till intervjun finner ni också ett par sköna TV-inslag med Tony G:

Ovan: ett där hans galna utbrott finns samlade i ett videoklipp hos Pokertube.

Och nedan: ett där Rikard Åberg på PokerTube har gjort en intervju med Tony som du kan se om du klickar på filmen.

Frågor och svar

Men först till intervjun...

Nu och då får du galna utbrott, när du spelar livepoker. Varför – är det på riktigt eller regisserat av dig själv, för att få fördelar vid bordet?

– Jag skäms inte över hur jag agerade förr i tiden. I dag är jag kanske inte fullt lika hård mot mina motståndare, men jag är ändå samma person. Spelarna som jag attackerade hade oftast "förtjänat" ett visst mått av den behandlingen genom att bete sig illa tidigare, men det syns ju inte på filmerna.

Hur reagerar dina motståndare?

– Många gånger var detta en duell som pågick ett tag och som jag tidigare sa så är det ofta bara avslutningen, där jag "går på knock", som kommer fram i filmerna. Givetvis är detta något bolagen som producerar TV-avsnitten älskar. Det är inte Guds bästa barn som råkar ut för mig när jag är på det humöret. Det är hårdhudade grabbar. Även om de kan se rätt sänkta och mållösa ut efter att ha blivit manglade av mig en stund, går det ingen nöd på dem över huvudtaget.

Oavsett om det är äkta eller regisserat – är det ett vapen som hjälper dig att vinna? Och vilka är dina andra vassa vapen vid pokerborden?

– Givetvis är det bra att få sina motståndare "på tilt". Det gör att de spelar sämre. Inte bara vid just det givna speltillfället, utan även nästa gång man möts vid bordet har de inställningen att de vill slå ut en. Det är alltid en fördel att ha motståndare med den inställningen. Dessutom har det på sätt och vis hjälpt mig att skapa mig ett namn i branschen som har varit till en stor fördel för mig.

Kan det vara dåligt för dig ibland, att få de där galna utbrotten?

– Nej, inte alls. Hur det än ser ut är jag alltid fullkomligt medveten om vad jag gör. Sedan får man tänka på att flera av dessa filmerna utspelades för ett antal år sedan. Jag är ju kanske lite mognare i dag och har dessutom intressen i andra saker än poker. Jag är inte fullt lika passionerad vid pokerbordet i dag som jag var för några år sedan.

Du attackerar en rysk spelare med hårda ord i en TV-match. Vad tycker du om ryska pokerspelare?

– Hade det varit en svensk som gjort samma sak och bjudit in till konfrontation med mig, hade jag kanske sagt "bring on the Swedes". Samtidigt låg det ett visst symboliskt värde i det hela då Ryssland, eller Sovjetunionen som det hette då, ockuperade mitt barndomsland Litauen när jag var liten. Så visst var det lite extra roligt att en liten litauer som jag ge tillbaka lite skit till den stora ryska björnen.

Vad tycker du om unga pokerspelare, som ibland spelare om en miljon dollar i en enda pott?

– Det är fascinerande med spelare som ”Isildur1” som bara dyker upp och som uppenbarligen, i mina ögon i alla fall, är den bästa spelaren för tillfället i onlinevärlden på de nivåerna. Samtidigt behövs det mer money managment än vad han har för att överleva. Jag hoppas ändå att han vinner allas pengar. Det är roligt när någon kommer in och rör om bland de etablerade proffsen.

På vilket sätt kan high stakes, spel på de högsta nivåerna, vara dåligt för ungtuppar?

– Vad händer i skallen på en nittonåring som vinner och sedan förlorar 45 miljoner kronor är svårt att svara på (gäller svenske "Isildur1 enligt statistiken). Man kan ju bara gissa att det är lätt att tappa greppet om verkligheten efter en sådan upplevelse. Hur ska han kunna ta ett vanligt jobb och leva som en vanlig människa efter det? Givetvis är det oroande, men det är en hård värld ibland pokervärlden.

Vad är ditt råd till dessa ungtuppar?

– Försök hitta någon som du litar på som kan hjälpa dig med finanserna. När Niki "Kaibuxxe" Jedlicka vann många miljoner för två år sedan, gick jag in och hjälpte honom med att placera undan lite av hans pengar och rådde honom också att ibland ta en paus och sedan gå tillbaka på lägre nivåer. Han mår väldigt bra idag och är mycket tacksam för den hjälpen. Utan det tror jag chansen hade varit stor att han varit helt pank idag och i ett jobbigt läge i livet.

Så vad gör du i dag när du inte spelar lika mycket poker?

– Jag är nästan uteslutande affärsman med många intressen såväl i pokerbranschen som utanför. PokerNews och jag hör ju ihop och även den nya, spännande siten ChipMeUp där man kan ta del av andra spelare, men jag har också gett mig in i hälsobranschen genom siten HealthNews. Jag är en bättre affärsman än pokerspelare och därför ska jag syssla med det. Ett tips många pokerspelare skulle ha nytta av, avslutar Tony G.