IOK klassar poker som en sport: ”Fantastiskt”

Internationella pokerförbundets ordförande om beskedet till Sportbladet Poker

SPORTBLADET

IOK erkänner poker som en sport.

När International Mind Sports Association (IMSA) väljer in pokern som medlem senare i vår blir spelet också godkänt av den Internationella olympiska kommittén.

– Ett fantastiskt genombrott, säger internationella pokerförbundets ordförande Anthony Holden till Sportbladet Poker.

Foto: pokerstars
Anthony Holden.

Så här ligger det till:

Poker kommer att väljas in i IMSA under en konferens i Dubai i april och får därmed samma status som schack, bridge, dam och go. Och eftersom IOK erkänner IMSA blir pokern automatiskt erkänd av den Internationella olympiska kommittén.

– Att vi får samma status som schack och bridge och blir erkända av IOK är ett fantastiskt genombrott, säger Anthony Holden.

Frågan utreds

Att IOK erkänner pokern betyder i sig inte särskilt mycket. Pokern kommer knappast att bli en OS-sport. Däremot kommer den från och med London 2012 vara en del av World Mind Sports Games, som anordnas i samband med sommar OS med IOK:s goda vilja. Det betyder däremot oerhört mycket för diskussionen om poker är ett chansspel eller ett kunskapsspel.

Frågan utreds just nu i flera länder, däribland i Sverige där ett högsta domstolsutslag väntas komma under året.

Kan bli fritt fram för pokerklubbar

Skulle poker få status som ett kunskapsspel är det till exempel fritt fram för att lagligt anordna pokerklubbar i Sverige. Att en organisation som IOK officiellt likställer poker med schack och bridge blir ett blytungt argument världen över.

– Poker är inte som andra casinospel och vi förtjänar inte den statusen. Det är ett sällskapsspel där man spelar mot varandra, inte mot banken, och där skicklighet definitivt spelar större roll än tur. Vi är uppskattningsvis mellan 120 och 150 miljoner spelare världen över och vi förtjänar ett erkännande, säger Anthony Holden.

FAKTA

/Detta är pokerns ordförande:

Namn: Anthony Holden.

Ålder: 62 år.

Yrke: Författare och ordförande i internationella pokerförbundet (IFP).

Det här är IFP: Internationella pokerförbundet bildades i april 2009 i schweiziska Lausanne. Har i dag 15 medlemsländer men över 20 står på tur, däribland Sverige. IFP:s främsta mål är att få pokern erkänd som ett kunskapsspel.

ARTIKELN HANDLAR OM