Nära att dö 11 september – nu vann han 7 miljoner

"Snacka om tur"

SPORTBLADET

Polisen Mike Kosowski, 53, räddade liv och höll själv på att dö i terrordådet mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. Nu har han vunnit drygt sju miljoner på poker.

– Snacka om tur, säger han efter vinsten i TV-programmet Million Dollar Challenge.

Jublande glad Mike Kosowski.

Få kan sägas ha upplevt ett mer dramatiskt första årtionde på 2000-talet.

Hjälpte människor ut

När flygplan kraschade in i skyskraporna på Manhattan den 11 september 2001, var polisen Mike Kosowski en av de första som gav sig in i byggnaden. Han övertygade bland annat en man att lämna byggnaden där hans fru var döende, med förklaringen att det är bättre att deras barn åtminstone får behålla sin far.

Trodde att han skulle dö

Mike Kosowski var övertygad om att han själv inte skulle lämna byggnaden levande. Han såg andra som redan hade dött. Totalt dog närmare 3 000 personer i terroristattacken.

– Där fanns all tänkbar misär, säger han i ett videoklipp från PokerStars.TV.

Skador av räddningsinsatsen

Men Mike överlevde, trots att han blev instängd med åtta andra personer vid ett tillfälle klarade han sig undan med en benskada vid det tillfället – men nya bekymmer skulle dyka upp.

År 2004 pensionerades han från polisjobbet. Livet måste gå vidare men tillvaron kändes tom. Problem med diskbråck och astma, också som en följd av hans sökande efter människor att rädda i den 11 september 2001.

Mike ville knappt lämna sitt hus och gick upp i vikt.

Hans fru köpte till och med en hund åt honom för att få ut honom oftare men satt gärna hemma.

Började spela poker

Där i soffan följde han poker-VM på kanalen ESPN, och fick upp ögonen för spelet.

Det blev ett tidsfördriv som nu har förändrat hans liv rejält ur ekonomiskt perspektiv.

Genom att komma bland de tio bästa i en gratisturnering på nätet – med 16 000 startande – lyckades han nämligen kvala in till TV-programmet PokerStars.net Million Dollar Challenge. Och där gick han hela vägen och vann TV-pokern.

– Snacka om tur. Jag var en av de lyckligaste personerna i världen som överlevde den dagen, säger han i en intervju med Daily News

– Och nu, det här...

Det här, ja.

Ett förstapris på en miljon dollar – 7 250 000 kronor.

FAKTA

Så vann han sju miljoner kronor

Kom topp tio i en turnering med 16 000 pokerspelare i gratisturnering.

Alla som lyckats med detta fick motivera i videoinlslag varför de skulle få vara med i TV-programmet PokerStars.net Million Dollar Challenge, där vinnaren fick en miljon dollar. Mike Kosowski blev antagen till programmet.

Väl i TV-showen besegrade han bland annat en kändisspelare, ett proffs – Daniel Negreanu – och vann ett finalbord med tio spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM