– En grej för att kåta upp media

PREMIÄR: Sportbladet Poker presenterar Sveriges vassaste Pokerjury: I dag om galningen ”Isildur1”

här är pokerjuryn Murat ”TerribleTurk” Sahan, Lina Olofsson och veckans gäst, pokerproffset Peter ”Nalle” Hedlund.
SPORTBLADET

Vill du veta vad de vassaste experterna tycker om de största pokersnackisarna?

Då kan du sluta leta.

”Pokerjuryn” kommer att räta ut alla frågetecken med start på Sportbladet Poker i dag.

De fasta medlemmarna är inga mindre än Lina Olofsson, bloggare och fotograf med stenkoll på allt som händer bakom kulisserna i pokervärlden, och Murat ”TerribleTurk” Sahan, chefredaktör för Poker Magazine och ordförande för svenska pokerförbundet.

”Varför skulle han röja sin identitet”

Tillsammans med tidernas förste gäst Peter ”Nalle” Hedlund tar ”Pokerjuryn” sig an ett glödhett ämne: svenske onlinegalningen ”Isildur1” som gör livedebut under ”Big Game IV” i London med start på söndag.

FRÅGORNA TILL POKERJURYN:

1) Superhemlige onlinesvensken ”Isildur1” gör livedebut i Big Game IV i London som börjar i helgen, stejkad av Antanas ”Tony G” Guoga. Kommer han att dyka upp? Gör han det omaskerad? Kan det till och med vara så att ”Tony G” kommer att leverera en falsk Isildur1?

2) Isildur1” och flera andra av de största high-stakes spelarna omsätter miljarder och potterna uppgår ofta till miljonbelopp. Var går egentligen gränsen mellan storspelande och ren galenskap? Har ”Isildur1” gått över den gränsen?

3) De extrema spelen får också extrem uppmärksamhet, även om det bara är en mikroskopisk del av spelarna som någonsin snuddar vid de högsta nivåerna. Är det bra eller dåligt för sporten poker?

PANELENS SVAR:

Lina Olofsson:

1) – ”Tony G” skriver att detta blir ”Isildur1:s” första turnering live, men om det är den person jag till 99 procent säkerhet tror det är så ljuger Tony. Varför skulle ”Isildur1” röja sin identitet för att vara med i ett program som, inte ens om han vinner, täcker hans skatteskulder till pappa staten?! Kanske dyker den riktige ”Isildur1” upp i mask, men i så fall är påståendet om första liveturren falskt!

2) – Om man ser till bankrulle är det väl bara Phil Ivey som egentligen har rulle att spela så högt som de gör. Kanske även Antonius, men de andra har nog helt för sjuka swings i sin BR för att kunna sova gott om natten efter en tung grindkväll.

3) – I min värld är all pr bra pr. Det är bra att pokern får uppmärksamhet oavsett vad uppmärksamheten handlar om. Det är bra med program som typ High Stakes Poker som visar väldigt tydligt att det finns en nivåskillnad som heter duga mellan nybörjare, medelspelare, proffs och elit.

Murat ”TerribleTurk” Sahan:

1) – Han dyker förmodligen upp men spelet är med stor sannolikhet för lågt för honom så jag ger det cirka 60 procents chans att han dyker upp. Även om ”Tony G:s” personliga rykte lite står på spel i denna fråga eftersom det är han som har skött all kontakt med ”Isildur1”, så tror jag inte att han producerar en falsk ”Isildur1”.

Att ”Isildur1” skulle spela i mask är det löjligt liten risk för, hur bekvämt skulle det vara? Poker är inte samma sak som amerikansk fribrottning (Wrestling) där man försöker skapa hype genom ”mystiska” brottare i mask.

2) – Jag tror att de allra flesta på de nivåerna är lite spelsjuka eftersom de inte har råd med fluktuationerna. Det är lite som om man själv skulle sätta hela, eller åtminstone en stor del av bankrullen, på spel varje gång man satte sig och spelade. Lite fiskigt!

3) – Det är delvis som i vilken annan sport som helst, där de som de skrivs mest om också ser till att fler lockas till den sporten. Skillnaden är att i poker så satsar man inte bara sin tid och sin kunskap, man satsar också sina pengar, så om man misslyckas så kostar det desto mer, för somliga tyvärr ruinerande mycket.

Men på det hela taget så tror jag att det är bra och att de flesta som läser om de stora spelen också är kloka nog att förstå att det också finns stora faror när man spelar om de riktigt höga summorna. Här tycker jag media har ett större ansvar än vad som visas i dag och bör bli bättre på att beskriva de existerande baksidorna.

Peter "Nalle" Hedlund, pokerproffs:

1) – Jag tror att han kommer dyka upp. Sen maskeringen är ju en gimmick-grej för att kåta upp media, vilket han verkar ha lyckats med.

2) – Utav många miljoner unga gamblers lyckas alltid ytterst få nå toppen genom att spela extrem tungt med maxad bankrulle. Sen att stanna på toppen vilket Ilari ”Ziigmund” Sahamies och Patrik Antonius lyckats med är en annan femma.

Framtiden får visa om killen lyckas stanna kvar där. Personligen tycker jag att det är ekonomiskt förkastligt att spela på en nivå som kan sopa bort hela ens hela bankrulle på grund av fluktuationerna i spelet. Däremot är jag inte främmande för att gratulera de få som lyckats nå sin dröm genom obarmhärtigt hårt spel.

3) – Om det är enda anledningen till att pokern får mycket uppmärksamhet i media är det oerhört bra. Är det dock så att de tar fokuseringen från övriga eliten, samt bara nöjet med poker är det inte bra.

De högsta high-stakes spelarna har Mike ”The Mouth” Matusow, Daniel Negreanu, Phil Hellmuth och några till att tacka för att de fått så stor mediebevakning. Att se poker i tv med stumma, tråkiga spelare utan personligheter är lika kul som att se färg torka.