Negreanu: ”Det är Aftonbladets fel”

Världsstjärnan i stor intervju om: Varför han misslyckats på EPT-touren, hockey-intresset och de galna online-spelarna

SPORTBLADET

MONTE CARLO. Han är en av pokervärldens största namn och tvåa i alla tiders penningliga.

Sportbladet Poker har träffat Daniel Negreanu för att snacka galna onlinespel, NHL-hockey och hans tidigare misslyckanden på EPT-touren.

– Det är Aftonbladets fel, säger han.

Foto: pokerstarsblog
stor intervju  Världsstjärnan Daniel Negreanu möter Sportbladets David Tanentsapf i en stor intervju.

Vi träffar Daniel Negreanu i hans svit på femstjärniga Monte Carlo Bay som ligger i anslutning till platsen för EPT:s stora final, supertävlingen som kanadensaren kliver in i under måndagen.

Han ser trött och jetlagad ut, men är på gott humör.

– Ska vi ta intervjun på svenska eller engelska?

Vi kör väl på svenska då.

– ”Vad vill fisken?” Det är vad jag har.

Nja, vi hoppar det va? Vi kör i gång tufft redan från början i stället. Du är en av tidernas största och har radat upp tunga framgångar i WSOP och WPT. På EPT-touren har du varit inte så bra, för att vara snäll, och aldrig ens kommit i pengarna. Varför?

– Jag ska inte skylla på att européer spelar annorlunda spel eller jetlag eller något sådant. I WSOP London går jag ju typ alltid till finalbordet. Det är väl mest tillfälligheter tror jag. Men jag tänker också skylla lite på Aftonbladet. Jag låg bra till inför andra dagen i EPT Dortmund en gång, åtta i chips eller nåt liknande. Då trodde jag att det skulle gå bra. Så fastnade jag i baren med er bloggare Lina Olofsson. Vi satt och snackade och glömde bort tiden och så plötsligt var klockan nio på morgonen eller nåt sånt. Jag kom till spel trött och bakfull och det gick såklart åt skogen. Så det är ert fel, haha.

Annars är du känd för att ta väldigt bra hand om dig själv. Det där med att pokerspelare är feta, degenererade fyllon verkar inte riktigt stämma längre, i alla fall inte på de bästa.

– Så är det ju, och det gäller som du säger knappast bara mig. Kolla på Phil Ivey, Patrik Antonius... de ser ut som riktiga idrottsmän. Det där gamla stuket, att vara fet och sitta och supa och röka vid bordet, det håller inte längre. Då klarar du inte av att hålla dig på toppen.

Du har gjort dig känd som artig och trevlig under hela din karriär, men vi har fått se en ny sida av dig på sistone. Jag tänker framförallt på den senaste säsongen av High Stakes Poker. Du har varit riktigt förbannad flera gånger.

– Ja, frustrerad i alla fall. Men ingen som har sett det programmet kan ha undgått att se att jag är den som har överlägset mest otur. Till slut brister det. Men jag ger mig inte, jag kommer att köra fler säsonger. Jag grindar ganska mycket cashgames på nätet också, jag har spelat mer de senaste månaderna än någonsin tidigare i mitt liv. Sen är vi på gång med ett nytt High Stakes-program med Pokerstars, ”Big game” ska det heta. Jag kan inte avslöja för mycket, men det kommer att bli jävligt coolt.

Men du spelar inte på de där galnaste näsblodsborden med Ivey, Isildur1 och de andra...

– Nä, jag spelar bara på Pokerstars. Men sen är det bara att inse, online är inte min styrka. Det jag är allra bäst på är att läsa mina motståndare, psykologi och kroppsspråk. Det är live jag är som bäst, så är det bara.

Vad tycker du om de där vansinniga insatserna, där miljoner puttas in i var och varannan hand...

– Alltså, många av de här yngre killarna är galna. De förstår liksom inte att det är pengar de spelar om, att de kan ta ut de här pengarna och leva gott. Pengarna är som poäng i ett tv-spel. Oh, jag fick en miljon. Det är därför många av dem blir panka, men de som blir kvar lär väl sig så småningom.

Vi granskade Isildur1 och hans spel på Full Tilt. Han ryktas vara en 19-årig svensk kille som till alldeles nyligen satt och spelade i sitt pojkrum hemma hos sina föräldrar. Samtidigt har han puttat in över 30 miljarder kronor i potterna det senaste halvåret.

– Haha, det säger väl det mesta va?

Tycker ni att Daniel Negreanu är lite väl hård mot Sverige? Bara lugn. Stjärnan, som är född och uppvuxen i Toronto, råkar vara en riktig hockeydåre och tänder till rejält så fort Mats Sundins namn kommer på tal, Sundin som satsat på pokern efter hockeykarriären och också går in i EPT-finalen i dag.

– Det är grymt, han är en av de stora. Jag brukar ha hockeytröja på mig ibland när jag spelade och första gången jag gjorde det i tv hade jag just Maple Leafs med Sundin och nummer 13 på ryggen. Han är trevlig som fan, vi brukar alltid snacka hockey när vi träffas.

Har du någon fråga du vill ställa till Mats inför hela svenska folket, vad som helst?

– Okej Mats, vem vinner Stanley Cup?

Vad Mats Sundin svarar?

Det kan ni läsa på Sportbladet Poker i morgon, tisdag.