”Får samma kick som av hockeyn”

Foto: Lina Olofsson/PokerStarsblog.nu
Mats Sundin vid pokerbordet.
SPORTBLADET

MONTE CARLO. Kungen har pensionerat sina skridskor och inlett en ny karriär.

Sportbladet Poker har träffat Mats Sundin för en stor intervju för att snacka livet som hockeypensionär, anbuden som haglar över honom och varför han blivit såld på pokern.

– Jag får samma kick som av ishockeyn utan att riskera en armbåge i huvudet. Det är en helt ny upplevelse, säger han.

Mats Sundin utstrålar fullständig harmoni, ett lugn som som till viss del säkert kan tillskrivas Monte Carlos underbara försommarväder men inte bara. Den 39-årige legendaren, som i höstas sa adjö till en fantastisk karriär med 20 år på absolut högsta nivå, säger om och om igen att han inte saknar ishockeyn. Och han ser verkligen ut att mena det.

– Jag mår otroligt bra. I kroppen, i huvudet. Jag gjorde ändå 18 NHL-säsonger och det sliter något fruktansvärt på ryggen, på lederna och kanske framförallt på det mentala. Jag känner att jag börjar komma tillbaka, känner mig avslappnad, säger han.

Vad gör du på dagarna numera?

– Vi har ganska precis köpt en lägenhet i Stockholm så det är en del att fixa med det. Inte bara rent praktiska grejer heller. Jag har bott i Kanada så länge så man får lite börja om från början när man kommer hem igen. På det sociala planet, se till att man får det att funka så man trivs. Annars är det inte så mycket. Jag går upp vid sju, åtta. Jag är en morgonmänniska till min frus stora förtret. Sen brukar jag träna, antingen springa lite eller ett lätt pass på gymet, man vill ju ändå hålla kroppen i någorlunda form. Och så spelar jag poker.

Vinsterna går till välgörenhet

Mats Sundin fastnade för pokern 2008 när han skrev kontrakt med sajten Pokerstars. Han spelar regelbundet online och gör i Monte Carlo sin tredje EPT-turnering. Frågan är varför en man som redan tjänat ihop mer pengar än vad han rimligtvis klarar av att göra av med under en livstid vill ägna sin tid åt det här.

– Du har ju rätt i att det inte är för pengarna, haha. Alla mina eventuella vinster går till välgörenhet. Jag har faktiskt spelat ihop runt 200 000 kronor i välgörenhetsturneringar som jag skänkt till "Toronto hospital for sick children". Det är jag väldigt stolt över.

Så varför?

– Tävlingsmomentet är otroligt lockande. Man vill vinna och man vill vara bäst. Jag får samma kick som av ishockeyn utan att riskera en armbåge i huvudet. Jag kan känna att jag blir riktigt nervös när jag sitter med en bra hand, utan att jag har behövt anstränga mig fysiskt. Det är en helt ny upplevelse.

Mats Sundin är knappast den ende idrottsprofilen som fastnat för pokern och argumentet känns igen. Tottenham och Manchester United-legendaren Teddy Sheringham har rönt stora framgångar vid pokerborden de senaste åren och han säger ungefär samma sak.

– Tävlingsmomentet är det som lockar, är man van vid att leva med det varje dag är det svårt att sluta och det är nog därför så många idrottsmän håller på. Jag spelar så mycket poker jag bara kan, säger han till Sportbladet Poker.

Sundin: Vill gå riktigt långt

Mats Sundin gör i Monte Carlo sin bästa turnering någonsin. Han har för första gången klarat sig vidare till den andra dagen, en bedrift som varken Phil Ivey eller kompisen Daniel Negreanu lyckades med. Han har dessutom en hyfsad stack med sig.

– Jag skulle vilja gå riktigt långt nån gång, till tredje eller fjärde dagen och komma i pengarna. Men det är väldigt tufft, konkurrensen är stenhård. Men jag kommer att kämpa på.

Daniel Negreanu ville ställa en fråga till dig via Sportbladet, han undrar vem som tar hem NHL-slutspelet i år?

– Vancouver. De har ett riktigt bra lag och har kanske ligans bäste forward i Henrik Sedin. Jag tror de kan klara det.

På tal om hockey, har du några planer på att återvända i någon form av tränar eller ledarroll?

– Det har ju kommit ganska mycket förfrågningar om det om man säger så.

Berätta mer, är det NHL eller Elitserien? Tränare eller ledare?

– Haha, vi kan säga såhär. Det är från alla möjliga ställen och alla möjliga roller. Men just nu är det inte aktuellt, jag har det bra som det är. Men i framtiden, visst kan det bli så.