"Har fått psykologhjälp"

Världsmästaren berättar om sin tuffa tid

SPORTBLADET

MONTE CARLO. Hans legendariska WSOP-seger 2003 kallas allmänt för pokerns världsgenombrott.

Som tack blev han hånad, förlöjligad och sjönk så djupt att få trodde att han skulle nå världstoppen igen.

Sportbladet Poker har träffat Chris Moneymaker som berättar om den hårda vägen tillbaka.

– Jag har fått hjälp av en psykolog för att klara det, säger han.

Foto: Lina Olofsson/pokerstarsblog.nu
Tillbaks i topp Chris Moneymaker hamnade i pengarna i EPT-finalen.

Den 19 maj 2003 är en klassisk dag i pokerhistorien.

Det är dagen då den 28-årige revisorn Chris Moneymaker från Tennessee, som kvalat in till WSOP:s main event för mindre än 40 dollar, slog ut proffset Sam Farha i heads-up-spelet och tog hem hela mästerskapet.

Chris Moneymaker fick en prischeck på 2,5 miljoner dollar, nästan 20 miljoner kronor, för sin seger och blev världsstjärna över en natt. Pokern fick i sin tur ett massivt uppsving, antalet deltagare i WSOP:s main event mångdubblades till nästa år och spelet fick sin berömda onlineboom.

"Vann ingenting"

För Chris Moneymaker lekte livet. Hans framgångar fortsatte när han lyckades han ta en andraplats värd 200 000 dollar i WPT Bay 101 i början på 2004. Sen rasade allt.

– Plötsligt vann jag ingenting, gjorde inga resultat över huvud taget på flera år. Jag skyllde på allt möjligt, tyckte att jag jämt blev straffad av dåliga beats. Sen började folk prata, jag fick höra att jag inte höll måttet, att jag hade tur som vann WSOP-titeln, säger Chris Moneymaker.

Vad var det egentliga skälet till att det började gå dåligt?

– Sanningen är nog att jag tappade hungern. Jag trodde att jag var bäst i världen, la under flera år ner exakt noll tid på att studera poker och jobba på mitt spel. Ändå kunde jag inte förstå att det inte gick min väg. Du vet, under WSOP så valde den kände bookmakern Lou Diamond ut mig som trolig vinnare, trots att jag var en amatör som aldrig spelat på den nivån förr. Han sa att han såg något i mina ögon, just den där hungern. Ett år senare var den var som bortblåst.

Fått hjälp av psykolog

Chris Moneymaker berättar att han fått professionell hjälp för att kunna komma tillbaka.

– Jag har fått hjälp av en mental coach hemma i Memphis. En kompis till en kompis, han är psykolog och jobbar inte alls med idrottsmän egentligen. Men han har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har lärt mig att måla upp positiva bilder som ger mig ett helt annat självförtroende, att aldrig ge upp. Jag vet, det låter som sån där new age-skit, men det funkar.

Nog funkar det alltid. Stjärnan börjar så sakta komma i pengarna i allt fler stora turneringar. I EPT-finalen i Monte Carlo räckte det inte hela vägen, men väl till en 69:e plats som gav honom strax under 250 000 kronor i prispengar.

– Jag känner att jag är tillbaka, jag klarar av att ta smällarna och är redo att gå djupt i stora turneringar.

Du ser bättre ut också, nästan som om du var yngre i dag än när du vann WSOP för sju år sen.

– Jag har gått ner ganska mycket i vikt. Jag satt och såg på den där WSOP-finalen med en kompis för några år sen och tänkte att "fuck, är jag sådär fet?". "Det är du", sa han så jag tog tag i det och har gjort mitt bästa. Men det är en del kvar, haha.

FAKTA

Chipcount inför dag 4: