Ny studie: 80 procent av spelarna tar droger

Cannabis vanligast bland de narkotikaklassade preparaten: ”Handlar om att hålla sig vaken längre”

SPORTBLADET

80 procent.

Så hög andel av världens pokerspelare använder prestationshöjande medel när de spelar enligt en amerikansk studie.

Vanligast bland de narkotikaklassade substanserna är cannabis som enligt undersökningen används av en tredjedel av spelarna.

"Droger" inte begränsat till narkotikaklassade substanser. För de flesta pokerspelarna i undersökningen, som utförts av College of Pharmacy vid NSU i Florida, handlar dopningen om kaffe och energidrycker.

Men även olagliga substanser används väldigt frekvent. 34 procent av de tillfrågade säger att de använder cannabis i prestationshöjande syfte. 28 procent svarar att de använder receptbelagda mediciner, där är olika amfetaminderivat absolut vanligast. 30 procent använder alkohol och 8 procent tar kokain för att höja sin prestation.

”En spelmässig fördel”

– Användandet av de här substanserna handlar om att hålla sig vaken längre och öka koncentrationsförmågan, vilket ger spelarna en spelmässig fördel. Uthållighet är viktigt för alla spelare eftersom både pokerturneringar och cash-games kan hålla på i många timmar, säger professorn Kevin Clauson vid College of Pharmacy till USA Today.

Bland spelarna som ingick i studien, som gjorts i enkätform, återfinns både heltidsproffs, deltidsproffs och amatörer. Majoriteten hör hemma i USA men även Europa och Asien finns representerat bland de 198 personer som svarade på alla frågorna.