Lånade pokerpengar av mamma – i natt kan han vinna 60 miljoner

Nu ska Poker-VM avgöras

1 av 2
Jonathan Duhamel
SPORTBLADET

I natt avgörs WSOP Main Event – pokerns VM och mest penningstinna händelse.

Två spelare återstår.

Vinnaren får 60 miljoner kronor och superstjärnestatus över en natt.

Förloraren får nöja sig med ett tröstpris på 36 miljoner.

– Det är som en Stanley Cup-final, en dröm som håller på att besannas, säger Jonathan Duhamel, en av finalisterna.

Jonathan Duhamel ledde WSOP Main Event-finalbordet stort inför helgens start och trots en del svängningar på vägen överlevde han hela vägen och har skaffat sig en ledning som kan räknas som överlägsen. 22-årige Duhamel, yngst på finalbordet, har 188 950 000 i marker vilket är sex gånger mer än motståndaren John Racener med 30 750 000.

Jonathan Duhamel vet att det är nära och kanadensare som han är är det hockeymetaforer som får beskriva känslorna.

"Pokerns Stanley Cup"

– Det är otroligt bara att vara här och att ha chansen att bli den förste kanadensaren som vinner är väldigt stort. Som ung drömde jag att få spela i NHL men jag var inte tillräckligt bra på hockey. Det här är pokerns Stanley Cup-final, det är enormt. Det är en dröm som håller på att besannas. Jag ledde när vi kom hit och jag leder stort nu, att bli tvåa finns inte, säger han till Card Player.

På andra sidan av finalbordet sitter John Racener, 25 år gammal från Florida. Det är en spelare som gjort kometkarriär vid pokerborden från första dagen och aldrig tänkt tanken att skaffa ett annat jobb.

Lånade av mamma

På sin 18-årsdag lånade han 50 dollar, drygt 300 kronor, av sin mamma och stoppade in dem på onlinepokerkontot. Sex veckor senare hade han spelat upp sig till 30 000 dollar eller 200 000 kronor. Och samma dag som han fyllde 21 spelade han sin första liveturnering, på WSOP Circuit i Atlantic City, som han tog hem och vann 1,3 miljoner kronor.

Det är alltså på tok för tidigt att räkna ut John Racener.

"Dubblar jag så vinner jag"

– För en pokerspelare är detta drömmen. WSOP Main Event är den största pokerturneringen och detta är den näst största prispotten genom alla tider, det är klart att det skulle betyda oerhört mycket att vinna. Jag ska försöka dubbla upp så tidigt som möjligt, det är det jag tänker på nu. Kan jag göra det så vinner jag, säger han.

Finalspelet inleds klockan 05.00 natten till tisdagen, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM