Eriks månadslön: 14 miljoner kronor

Bäst genom tiderna efter vansinniga starten på året

Foto: fulltiltpoker.com
SPORTBLADET

2011 skulle bli året då Daniel Negreanu och Phil Ivey slogs om förstaplatsen på tidernas bästalista.

Men båda två har blivit fullständigt överkörda av veteranen Erik Seidel som snott ledningen efter att ha spelat ihop 28 miljoner kronor under årets två första månader.

– Det har varit en sinnessjuk resa, säger han.

Det var under PCA i Bahamas i början på januari som snacket om förstaplatsen på alla tiders lista över inspelade pengar i liveturneringspoker blev riktigt hett, när Daniel Negreanu tog en andraplats i Super highrollern för en miljon dollar och gick förbi Phil Ivey som tidernas etta med 14 116 192 inspelade dollar, ganska exakt 90 miljoner kronor enligt dagens kurs.

Just då såg det ut som den förstaplatsen var vigd åt någon av de båda för flera år framöver. De närmsta utmanarna var flera miljoner dollar efter och det skulle krävas någonting extremt, i klass med en seger i WSOP Main Event, för att kunna hota superduon.

2,5 miljoner dollar på en tävling

Men bara två månader senare är det ändå Full Tilt-proffset Erik Seidels namn som står allra högst upp på listan. Detta efter ett race av 51-åringen som närmast kan beskrivas som hysteriskt. Seidel, som valdes in i pokerns "Hall of fame" 2010, har krossat det mesta i sin väg i år. Under PCA cashade han två gånger, bland annat i highrollern för 295 960 dollar eller 1,9 miljoner kronor.

Under Aussie Millions i Melbourne strax därpå gick det ännu bättre med en tredjeplats i highrollern för 625 000 australiensiska dollar och seger i superhighrollern för motsvarande 2,5 miljoner australiensiska dollar – sammanlagt 20 miljoner svenska kronor. Redan då var han förbi Phil Ivey som tvåa på listan.

"En fantastisk månad"

– Jag är verkligen exalterad över att vinna den här turneringen. Det var mycket speciellt eftersom startfältet höll en så hög standard. Inköpet var så stort, jag ville inte förlora 250 000 dollar. Jag har en så fantastisk månad, ett så fantastiskt år. Det är otroligt, sa han efter segern.

Men Erik Seidels magiska 2011 slutade inte där. I slutet på februari vann han highrollern i LA Poker Classic för 144 570 dollar, 920 000 kronor. Och i början på mars vann han NBC:s heads-up mästerskap för 750 000 dollar eller 4,8 miljoner kronor.

Totalt har han alltså spelat in otroliga 4 342 283 dollar hittills i år, 28 miljoner svenska kronor.

Det betyder också att Erik Seidel gått förbi Daniel Negreanu som tidernas främste i inspelade liveturneringspengar. Totalt har det blivit 14 697 297 dollar eller strax under 94 miljoner kronor.

– Jag vet inte vad jag ska säga... Tack allihop! 2011 har varit en sinnessjuk resa så här långt, tvittrar han.