De spelar kort – om 200 miljoner

Stjärnorna om nya sjuka turneringen

Foto: Full Tilt Poker
SPORTBLADET

Det kostar sex miljoner kronor att vara med och prispotten ligger på sinnessjuka 200 miljoner kronor.

Onyx Cup blir turneringspokerns Rolls Royce och superstjärnorna är lyriska.

– Jag blir exalterad, säger Phil Ivey.

När det gäller cashgames är fantasisummorna vardagsmat och potter på flera miljoner är regel snarare än undantag på de högsta nivåerna.

När det gäller liveturneringar har det varit annorlunda. Inköp på summor som 10 000 dollar är skyhögt för en vanlig löntagare, men knappast tillräckligt intressant för att de allra största namnen ska sätta sig på ett flygplan och slösa flera dagar vid bordet.

Kostar 6 miljoner

Nu är det problemet ett minne blott. Fullt Tilt Pokers nya turneringsserie Onyx Cup består av sex deltävlingar där inköpen ligger på mellan 100 000 dollar, 600 000 kronor, och svindlande 300 000 dollar – nästan två miljoner kronor.

Sett över de sex turneringarna kommer det samlade inköpet att ligga på en miljon dollar, drygt sex miljoner kronor, och arrangören räknar med en prispott på 30 miljoner dollar eller 200 miljoner kronor.

– Det som är fantastiskt. Spelare som Phil Ivey, Tom "durrrr" Dwan, Gus Hansen och Patrik Antonius, som normalt inte sätter sig på ett flygplan för att spela en turnering med ett inköp på 10 000 dollarför det inte är ekonomiskt försvarbart när man spelar om hundratusentals eller miljontals dollar varje dag, kommer att vara där. Här är alla de bästa med vilket är fantastiskt för pokervärlden, säger Erik Seidel, tidernas främsta turneringsspelare med 94 inspelade miljoner kronor.

"Möta de allra bästa"

Till och med Phil Ivey, känd för att extremt sällan visa några känslor, är taggad.

– Jag blir exalterad. Det handlar inte bara om pengarna, det handlar om att få möta de allra bästa spelarna i världen, säger han.

Onyx Cup kommer att spridas ut över USA, Europa och Asien. De fem första deltävlingarna kommer att ha ett inköp på mellan 100 000 dollar och 300 000 dollar och serien avslutas med en final med ett inköp på 250 000 dollar, där arrangören lägger till en miljon dollar till prispotten och en sportbil till vinnaren.

Vem som helst kan ställa upp och för dem som inte har ett par miljoner att slänga upp går det att kvala in via sattelitturneringar på Full Tilt Poker.