"Domen är en milstolpe"

Ovanligt mål avgjort i HD

SPORTBLADET

Är det slumpen eller skicklighet som avgör i poker?

Högsta Domstolen fick en kurs i kortspel för att kunna avkunna dagens uppmärksammade dom där man kom fram till att både och styr.

– Domen är en milstolpe. Man erkänner skicklighetsaspekten i poker för första gången, säger pokerexperten Dan Glimne.

I dag har Högsta Domstolen avgjort i ett mycket ovanligt mål som i första hand gäller spelformen Texas Hold'em.

HD:s jurister fick en kurs av ett pokerproffs för att bli så insatta som möjligt i fallet.

Både slump och skicklighet

I domen har juristerna kommit fram till att utgången av kortspelet styrs av både slumpen och skicklighet, allt beroende på vilken spelform av Texas Hold'em det handlar om och hur länge man spelar.

– Vi slår fast att huvudturneringen och sidoturneringarna inte var slumpspel, så därför är det inte dobbleri att ordna de turneringarna. Kontantspelen däremot, de så kallade kontantspelen, "cash-game", bedömer vi vara slumpspel, spel där utgången till väsentlig del beror på slumpen, säger justitierådet Göran Lambertz till Aftonbladet.

Polisen stoppade

Bakgrunden är en pokertävling i Grebbestad 2007.

Omkring 670 personer deltog i turneringen som bestod av en huvudturnering, flera mindre sidotävlingar samt kontantspel. Separata spel ordnades även i en konferensanläggning intill.

Polisen stoppade tävlingarna och sex män som låg bakom arrangemangen åtalades för grovt dobbleri. Tingsrätten fann att utgången av spelen till väsentlig del berodde på slumpen och hävdade att spelen bröt mot dobblerilagen. Fyra av de åtalade männen dömdes för grovt dobbleri. Domarna överklagades till hovrätten för västra Sverige som hade en annan syn på spelen och frikände männen.

"Poker avgörs av tre saker"

Riksåklagaren (RÅ) drev målet till HD och hävdade där att det är slumpen och inte skickligheten som styr utgången av Texas Hold'em.

Arrangörerna själva ansåg att eftersom poker baseras på skicklighet, inte slumpen, borde inte lotterilagen gälla, och ville bli friade av HD.

Pokerexperten Dan Glimne var med på turneringen som stormades av polis.

– Poker avgörs av tre saker: Pokerkunskap, matematik och psykologi, säger han.

Han är väldigt nöjd med domen.

– Det är en milstolpe. Man erkänner skicklighetsaspekten i poker för första gången. Borde vara okej för andra aktörer än Svenska spel att ordna turneringar på svensk mark, så som jag tolkar domen. Vi skulle kunna bli en fullvärdig pokernation, säger Glimne.

"Svårt mål"

För fyra av arrangörerna innebär domen i dag att de blir slutgiltigt frikända och för två andra innebär det att de kommer att få saken ytterligare prövat i hovrätten. Hovrätten ska här pröva om de små tävlingarna i Grebbestad omfattas av lotterilagen.

– Det var ett svårt mål att döma i. Vi vet ännu inte vad domen får för konsekvenser framöver, säger Lambertz.

Texas Hold'em kontantspel är en friare form av poker men också mer riskfylld. Man får spela när man vill, satsa när man vill och gå ifrån bordet när man vill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker