Underbarnet avstängd – fuskade på egna sajten

José "Girah" Macedo i blåsväder

SPORTBLADET

José "Girah" Macedo var 16 år när han lurade av sin mamma 250 kronor som han i smyg satte in på ett pokerkonto – en summa som har växt till respektabla 13 miljoner för den nu 18-årige portugisen.

Hans historia blev en jättesnackis i pokervärlden och "Girah" fick ett lukrativt sponsorkontrakt med pokersajten Lock Poker – en sajt som nu stängt av honom för fusk.

– Det är oförlåtligt och jag ber uppriktigt om ursäkt, säger han.

Foto: Lock Poker
José Macedo

Bakgrunden till fusket är "Lock Poker BLUFF Pro Challenge" – en utmaning på sajten under april som helt enkelt gick ut på att visa upp största möjliga överskott vid pokerborden.

För ung för WSOP

Och det var stallets färskaste proffs José "Girah" Macedo som vann med 104 824 plusdollar – en summa som motsvarar 670 000 kronor.

Förstapriset var äran att få pryda omslaget i Bluff Magazines julinummer, ett inköp till WSOP Main Event samt ett medlemskap i Lock Pokers proffsteam. Eftersom José Macedo bara är 18 år är han för ung för att spela WSOP, och dessutom redan är medlem i nämnda team. Segern handlade alltså i första hand om äran och tidningsomslaget.

"Jag har svikit folk"

Men nu har 18-åringen blivit diskvalificerad av sin egen arbetsgivare – för att ha låtit en annan person spela på sitt konto.

José Macedo kommenterar själv avstängningen på sin blogg.

– Jag är djupt ledsen för det som har hänt och att jag har svikit folk som trott på mig och visat kärlek. Jag ska inte låta något sådant här hända igen. Jag är ung, bara 18 år, så jag kan vara korkad ibland, men det är ingen ursäkt. Jag måste ta fullt ansvar för mina misstag och ska göra mitt bästa för att folk ska kunna lita på mig som pokerspelare i framtiden, skriver han.

Enligt José Macedo är det hans "backer" alltså en person som stejkat honom och har rätt till en viss procentsats av vinsterna, som har haft tillgång till hans lösenord och spelat på eget bevåg.

"Tänkte inte mer på det"

– Naturligtvis hade han tillgång till mitt konto, eftersom öppenhet och ansvar är viktigt i ett sånt förhållande. Jag litade på honom och hade inga problem med detta. Vad som hände var att han loggade in på mitt konto en natt för att kolla saldot och bestämde sig för att spela en $10/$20 och $25/$50 PLO-session. Jag sov vid tillfället och när han berättade nästa dag vad han hade gjort tänkte jag inte mer på det, förklarar han.

Det ska tilläggas att Josés "backer"  knappast hjälpte honom mot titeln, eftersom han förlorade ungefär 36 000 dollar eller 230 000 kronor under sessionen.

"Strängt förbjudet"

Men eftersom det ändå klassas som fusk blir Macedo av med titeln, som i stället går till tvåan Michael “bigguylegend22” Drummond.

– Trots att han vann tillräckligt från sin egen IP-adress för att vinna utmaningen så är det tyvärr så att det är strängt förbjudet att bryta mot reglerna. Det förändrar dock inte att José är en exceptionell spelare och jag tror fullt och fast att hans misstag kan leda till storhet om han lär sig av dem och går vidare, säger Jennifer Larson, vd på Lock Poker.

ARTIKELN HANDLAR OM