Sigge Reichards Pokerskola Del 3: När du ska lägga dig

”Lägg känslorna åt sidan”

SPORTBLADET

Är du ny i spelet Poker och vill lära dig mer? I så fall har du kommit helt rätt!

I den här serien kommer Pokerstars svenska nätpokerproffs Sigge Reichard gå igenom de viktigaste grundstenarna för att du ska kunna bli en pokerhaj vid borden.

Tredje lektionen: När du ska lägga dig.

Foto: Lina Olofsson/Pokerstarsblog.nu
Sigge Reichard

När man ska lägga sig

Det absolut viktigaste konceptet för att bli en bra pokerspelare är att veta när man ska lägga sig. Om man inte vet när man ska ge upp och slänga korten så kommer poker vara ett spel där man gång på gång förlorar mot motståndarens bättre händer. Det viktigaste för att kunna släppa tag om sina kort är att kunna lägga känslorna bakom sig, tänka realistiskt och att alltid göra det som man tror är bäst ur ett långsiktigt perspektiv.

■ ■ ■

Tre huvudorsaker till att spelare har svårt att lägga sig brukar vara på grund utav: frustration(tilt), nyfikenhet av vad moståndaren har och att man inte vill ge upp.

Frustration

Har vi förlorat en stor pott mot en spelare som vi spelar en hand mot igen så är det lätt att spela irrationellt och göra dåliga syner utav ren frustration. Desto mer vi har lagt in i potten desto svårare brukar det vara för oss att lägga oss. Istället för att drabbas av frustration och göra dåliga spel så bör vi hålla huvudet kallt och alltid tänka logiskt istället för att stänga av hjärnan, blunda och klicka på syn. Tänker vi i banor som: ‘’vad kan motståndaren ha för typer av händer?’’ så kan vi dra logiska slutsatser och komma fram till de bästa besluten. 

Nyfikenhet

Många har frågat mig om jag kan visa korten ifall de lägger sig. Det är naturligt att vilja veta vad motståndaren kan ha för kort. Det får ofta sämre spelare att göra syner bara för att bekräfta sina misstankar. Var försiktig med att tänka: ’’jag synar den här gången bara för att se vad han har, efter det så ska jag skärpa mig och spela bra’’. En gång är ingen gång som man brukar säga, men en gång blir lätt flera.  

Vill inte lägga sig/ge upp

Det som får flest spelare att göra dåliga syner eller höjningar är att de tänker ‘’Äh, jag har ändå redan lagt in så mycket pengar i potten, jag kan inte ge upp nu’’ eller ‘’ jag måste bara se hur han har mig slagen’’ och så synar de när de egentligen vet att de är slagna.

Hur vi ska tänka

Det första som kan göra våra beslut lättare är att fråga sig själv; vilka händer är det om kan slå oss? Det är en fråga som går igenom på alla professionella pokerspelare när de gör ett beslut vid bordet. Anledningen till att det är en så pass viktig fråga är att de ger oss en bild av styrkan på vår hand. Om vi t. ex har en hand som slår få av de möjliga händer vår motståndare kan tänkas ha så bör vi oftast lägga oss och vänta på ett bättre läge. Har vi däremot en hand som slår i stort sett alla eller alla händer som vår motståndare kan ha så har vi något som brukar kallas för ‘’nötterna’’. När man har ‘’nötterna’’ så är vi i bästa tänkbara läget och vi bör inte ens fundera på att vika ner oss. Det blir lite mer lurigt när vår hand är bra men ligger bakom många av vår motståndares tänkbara händer. I sådana lägen så är det viktigt att känna våra motståndare och att ha en bra känsla för pottodds för att komma fram till det bästa beslutet.

Aggressiv foldare

Det kan vara svårt att veta när det är bra att lägga sig och inte. För många slutar det ofta med att man blir av med alltför marker alltför ofta på grund av för många dåliga syner. En strategi som vi kan använda för att lätta vår huvudvärk när vi gång på gång gjort tveksamma syner är att bli ‘’aggressiva foldare‘’. Vad jag menar med ’’aggressiv foldare’’ är att lägga sig en stor majoritet av händerna. Detta bidrar till att det blir svårare att spela mot oss då vi oftast har starka händer när vi väl är involverade i en hand. Det blir också betydligt lättare för oss att spela då vi slipper hamna i lika många marginella situationer. Man kan inte förlora det man inte har lagt in i mitten. Om du har grundspelet att spela försiktigt och att ta vara på våra riktigt starka händer så kan du avvika när du vet att du har ett bra läge. När du sedan blir en bättre spelare och lär känna dina motståndare mer så kommer du få en bättre förståelse för när det är bra att börja syna och bluffa mer aggressivt.

Slutsats

Tänk på att det kan kosta dig väldigt mycket i längden på att göra dåliga syner. En gång blir lätt många fler. Lägg känslorna åt sidan och tänk på din motståndares tänkbara händer. Bli en aggressiv foldare och låt dina motståndare stå för att göra de dåliga synerna.

Sigge Reichard

ARTIKELN HANDLAR OM