Sigge Reichards Pokerskola Del 4: Vikten av din position

”Information att använda
mot dina motståndare”

SPORTBLADET

Är du ny i spelet Poker och vill lära dig mer? I så fall har du kommit helt rätt!

I den här serien kommer Pokerstars svenska nätpokerproffs Sigge Reichard gå igenom de viktigaste grundstenarna för att du ska kunna bli en pokerhaj vid borden.

Fjärde lektionen: Vikten av din position.

Foto: Lina Olofsson/Pokerstarsblog.nu
Sigge Reichard

Vad betyder Position?

Position är en term i poker som ofta kommer upp när man diskuterar strategi. Att ha position i poker innebär att man är sist ut att agera och får fördelen att se vad sina motståndare väljer att göra innan man själv behöver bestämma sig.

Fördelar

Fördelarna med att ha position är att vi får mer information att använda oss av gentemot våra motståndare. Man vet om de andra checkat, synat eller satsat och får därför en bättre uppfattning om motståndarens hand. I position så blir det oftast vi som får det lättast att bestämma tempot i handen, vi kan antingen vara sist ut att checka, syna eller att höja potten.

■ ■ ■

Dealerknappen har alltid bäst position medan mörkarna har sämst position då de alltid är först ut att agera efter floppen. En spelare som pratar om att ‘’köpa’’ sig position eller att ’’köpa’’ sig knappen menar på att göra en satsning just så att motståndaren framför ska lägga sig så att vi kan bli den som är sist ut att agera för resten av handen. Nybörjare tenderar ofta att spela för många händer ur sämre positioner, medan mer erfarna spelare ofta enbart spelar de riktigt starka händerna ur de sämre positionerna.

■ ■ ■

I poker så brukar man ofta prata om tidig position, mittposition och sen position relativt till dealerknappen. När man pratar om Tidig Postion (EP) på ett 9-manna bord så menar man ofta de fyra positionerna direkt till vänster om knappen. När vi är först ut att agera innan floppen så har vi ingen information på vad våra motståndare vill göra. Vi vill därmed endast spela de riktigt starka händerna såsom par, färgade ansiktskort och andra starka höga kort såsom AQ och AK. I mörkarna så får vi dock inte glömma att försöka försvara de pengar som vi redan lagt in i potten.

■ ■ ■

I Mitt Postion (MP) så menar man oftast på de tre kommande positionerna. Från  Mitt Position så kan vi gärna öppna upp vårt spel något. Vi har nu inte lika många att agera efter oss och vi kommer oftare att ta hem potten när vi öppningssatsar. Från MP så kan vi spela händer såsom alla par, de flesta ansiktskort och de bättre suited connectors (händer såsom 98s).

■ ■ ■

I Sen Position (LP) som är positionen innan knappen och knappen så kan vi öppna upp vårat spel rejält. Vi kan nu öppnings satsa med all ess, många färgkort, alla ansiktskort, alla par osv. Spela försiktigt och tänk på vilken position du har. Tänk på att en hand som ATo inte är så stark när vi har 8 spelare att agera framför oss.

Slutsats:

Tänk på vad du har för position i varje given hand, i dålig position så bör vi spela färre händer, i bättre position kan vi spela fler händer. Det är svårare att spela ur position och det är lättare att spela i position.

Sigge Reichard

ARTIKELN HANDLAR OM