”Det vore helt sjukt”

Förväntar sig inte att försvara sin världsmästartitel

Foto: AP
Pius Heinz var minst sagt lycklig efter sin VM-seger.
SPORTBLADET

Förra året vann han världens mest prestigefyllda pokertitel.

Nu ska han försöka försvara sin titel – även om han vet att chansen till en återupprepning är minimal.

– Det vore helt sjukt om jag skulle vinna igen, säger Pius Heinz, i en exklusiv intervju med Sportbladet Poker.

World Series of Poker innehåller totalt 61 deltävlingar i år.

Även om vinnarna i alla dessa turneringar erhåller det priset som alla pokerspelare drömmer om – ett WSOP-armband – så är det en av dessa tävlingar som är lite större. Lite mer prestigefullt. Lite viktigare. Lite mer mytomspunnet.

Den tävlingen är World Series of Poker Main Event. Poker-VM:s huvudtävling, vars vinnare kan titulera sig världsmästare.

Turneringen är pokervärldens i särklass största tävling. Den pågår i tio dagar, och lockade i fjol 6 885 deltagare.

Orutinerad livespelare

Fjolårets vinnare var den unge tysken Pius Heinz, då endast 22 år gammal. Inför huvudturneringen hade han bara vunnit pengar i en enda liveturnering, en 1 500 dollars No Limit Hold'em-turnering tidigare under WSOP.

Några tankar på att vinna hade han definitivt inte.
– Nej nej nej. Jag hade verkligen inte kunnat föreställa mig att jag skulle vinna. Man kanske kan drömma om det, men man kan verkligen inte föreställa sig det, eller ens tänka på det förrän man har gått riktigt riktigt långt i turneringen, säger han till Sportbladet Poker.
– När man går in i turneringen, då är bara tanken på att gå långt, kanske till de sista 100 spelarna, tillräckligt overklig. Att vinna, det är inte något man tänker på över huvud taget.
När insåg du att du faktiskt hade chans att vinna?
– Jag tänkte inte riktigt på vinsten förrän jag var heads up, om jag ska vara ärlig.
Inte ens när finalbordet inleddes?
– Nej, då tänkte jag bara på att spela bra och sedan fick jag se vad som hände. Jag vill inte riktigt tänka på ”Vad händer om det händer? Och det?” för det distraherar bara för mycket och man börjar tänka för mycket. Det distraherar spelet för mycket.
– Finalbordet tog jag i princip hand för hand. Jag försökte spela så bra jag kunde och försökte att inte tänka på att jag skulle åka ut om jag förlorade en stor hand, eller något sånt. Om man börjar tänka på det sättet har man i stort sett förlorat redan.

”Tack Gud!”

När Heniz var färdig med sitt hand-för-hand-spel – och han hade vunnit och kunde titulera sig själv världsmästare – då kände han... Ja, hur kände han egentligen?
– Haha. Jag tror faktiskt att min första tanke var: ”Tack Gud, äntligen är det över!” för vi spelade heads up så otroligt länge, typ sex-sju timmar. Och det var riktigt, riktigt tufft och riktigt, riktigt utmattande, säger han, och fortsätter:
– I heads up har man inga riktiga avbrott. Man är involverad i varje hand eftersom man bara är två personer, jämfört med när man är sex personer. Då när man lägger sin hand tittar man bara på när de andra spelar.
– Då kan en hand ta fem-tio minuter. Då kan man lugna ner sig.
Nu, ungefär åtta månader senare (finalbordet spelades i november) säger sig Heinz inte tänka tillbaka på sin VM-vinst speciellt ofta.
– Inte så ofta faktiskt. Jag är så upptagen och har så många saker som jag måste ta hand om.

Såg fram emot återkomsten

Men när intervjun gjordes, för ett par veckor sedan, var han övertygad om att återkomsten till Las Vegas skulle bli speciell.
– Jag ser verkligen fram emot VM, och jag tror nog att jag kommer få gåshud när jag kliver in på Rio (casinot där VM spelas) för första gången igen. Då kommer allt komma tillbaka. Just nu är minnena inte så klara, men när jag kommer dit och jag ser allting, då kommer allt garanterat komma tillbaka.
Att vinna poker-VM innebär många saker. Dels får man en betydligt bättre ekonomi (Heinz vann hela 57 miljoner kronor), men även en hel del annat har förändrats för 23-åringen.
– Livet har i stort sett förändrats på alla möjliga sätt, säger han med ett skratt.
Hur?
– Förut hade jag ett ganska normalt liv. Ingen visste vem jag var. Nu känner ganska många mig. Media känner till mig och vill göra intervjuer och ha med mig i tv-program. Du vet, allt sånt där. Affärsmöjligheter dyker upp och man får lära känna många nya människor och man får många nya vänner och kontakter.
– Jag får se mycket mer än förut, jag reser 100 gånger mer än jag gjorde tidigare. Så ja, i stort sett allt du kan tänka dig har förändrats.
Har det varit svårt på något sätt?
– Ja. Att bli känd över i stort sett en natt, det tror jag i stort sett alltid kommer vara svårt för en ung kille som inte är van vid det. Så ja, naturligtvis har det inte varit superlätt eftersom allt förändrades så drastiskt. Livet förändrades så mycket, men när man har bra folk runt om dig och såna som du kan prata med om saker och ting så är det hanterbart. Och det är ganska roligt när man har vant sig vid det.
Inför årets VM har han haft en ganska blygsam
– Jag har ju alla odds emot mig, i alla fall när det gäller att vinna huvudturneringen. Jag ska naturligtvis göra mitt bästa för att göra det, men jag förväntar mig naturligtvis inte det, säger han, och fortsätter:
– Jag hoppas ha en trevlig resa, vinna lite pengar och spela bra. Men du vet, i poker kan så mycket hända i varje turnering. Så jag har inget särskilt mål, jag kan inte säga att jag ska vinna ett armband. För poker fungerar inte så. Du måste bara vara där, göra ditt bästa och njuta av World Series of Poker.
Vad är nyckeln i en sån här turnering?
– Att spela sitt spel. Spela så bra man kan, helt enkelt. Och inte tänka för mycket på vad som står på spel. Spela som om det vore en vanlig turnering. Ta det som om det vore en vanlig söndagsturnering på Pokerstars, eller nåt sånt.

ARTIKELN HANDLAR OM