”Blir diskriminerad för att jag är kvinna”

Superstjärnan Vanessa Selbst om särbehandlingen i pokervärlden

Foto: Pokerstarsblog.com
Vanessa Selbst
SPORTBLADET

Hon har vunnit motsvarande 50 miljoner kronor vid pokerborden och räknas allmänt som en av världens bästa spelare.

Hon är också kvinna, och öppet homosexuell.

Men medan det ena faktumet aldrig inneburit några problem för Vanessa Selbst blir hon fortfarande konstant särbehandlad för det andra.

– Jag blir definitivt diskriminerad för att jag är kvinna, säger hon.

Vanessa Selbst är har varit en av de klart starkast lysande stjärnorna på pokerhimlen under de fem senaste åren.

Med sina 7 398 454 inspelade dollar, 50 miljoner kronor, är hon den kvinna som tjänat mest i turneringspoker genom alla tider och hon anses allmänt vara en av de bästa turneringsspelarna i världen i dag.

"Blir inte inbjuden"

Hon är också öppet homosexuell och pokerns främsta förkämpe för sociala orättvisor, en position som stärks ytterligare av att hon har en juridikexamen från prestigeuniversitetet Yale i ryggen.

Och enligt Vanessa Selbst blir hon i pokersammanhang fortfarande diskriminerad i stort sett dagligen. Men inte för att hon är homosexuell utan för att hon är kvinna.

– Jag har faktiskt aldrig råkat ut för några fördomar för att jag är en homosexuell pokerspelare, men blir definitivt diskriminerad för att jag är kvinna. Det må vara 2013 men ibland blir jag fortfarande inte inbjuden till bordet för att vissa spelare vill möta enbart män. Och det är inte så att det är underförstått, de säger det rakt ut, säger hon till brittiska Metro.

Vanessa Selbst berättar också att hon aktivt jobbar för att försöka minska kvinnofientligheten på pokertourerna.

– Jag försöker gilla läget och utbilda folk när jag känner att det är lämpligt. Jag har pratat både privat och offentligt med turneringsledarna på flera av de största pokertourerna och försökt förklara varför vissa saker de gör är dåligt för kvinnor. För det mesta är de väldigt lyhörda, oftast handlar det om att män inte tänker på vilka följder deras handlingar kan ha för kvinnor, säger hon.