”Myndigheterna tog stjärnans lägenhet”

Mikael Thuritz berättar om Viktor Bloms skatteskulder: ”Han var skyldig miljoner”

Foto: Pokerlistings/Lina Olofsson-Pokerstarsblog.nu
Mikael Thuritz och Viktor Blom
SPORTBLADET

Den svenska skattelagstiftningen har varit ett helsike för svenska pokerspelare.

En som drabbats riktigt hårt är superstjärnan Viktor Blom, som ett tag hade så höga skatteskulder att hans lägenhet blev beslagtagen.

– Han var skyldig miljoner, berättar svenskproffset Mikael Thuritz för Pokerlistings.

Mikael Thuritz är en Sveriges mest meriterade och framgångsrika pokerspelare som länge varit framgångsrik i cash-games och har dokumenterade turneringsvinster på motsvarande 11,5 miljoner kronor.

Och i en intervju med Pokerlistings erkänner Thuritz, som numera bor i Macau, utan omsvep att han håller sig borta från Sverige på grund av den hårda skattelagstiftningen, trots de förändringar och förtydliganden som kommit från Skatteverket det senaste året.

"Har det tufft i Sverige"

– Pokerspelare som bor i Sverige har det tufft. De kan inte riktigt komma hit och spela bekvämt, även om de gjorde några förändringar nyligen. Man får faktiskt dra av turneringsinköp nu. Det är en stor förändring, säger han.

Skulle du flytta hem till Sverige om skattelagstiftningen förändrades?

– Ja, det skulle jag.

Ett skräckexempel på när den svenska skattelagstiftningen slagit fel är Viktor "Isildur1" Bloms.

Blom, numera bosatt i London, blev världsstjärna tack vare sitt vilda spel och enorma potter på sajten Full Tilt Poker.

"Fick riktigt stora problem"

Han omsatte miljarder vid borden och eftersom det skedde innan sajten fick en EU-licens var vinstpengarna skattepliktiga. Problemet är att varenda enskild vunnen pott räknades som "vinst" medan man inte fick dra av för de potter som man förlorat.

Det innebar naturligtvis att skatterna blev helt orimliga, och att spelare som faktiskt förlorat pengar blev skyldiga Skatteverket mångmiljonbelopp.

För Viktor Blom innebar det konkret att de svenska myndigheterna lade beslag på hans lägenhet.

– Jag vet att Viktor Blom fick riktigt stora problem. De svenska myndigheterna tog hans lägenhet eftersom han inte fick skriva av några potter på Full Tilt Poker. Han var skyldig miljoner efter ett tag. Han var tvungen att ge upp sin lägenhet, som var värd 1,5 miljoner dollar tror jag, säger Mikael Thuritz.