Jätteskrällen: Matt, 25 vann tyngsta VM-titeln

Britten tog hem en skrällseger i Poker Player's Championship

SPORTBLADET

Det är den tuffaste och mest prestigefyllda turneringen under hela Poker-VM och så gott som alla tidigare vinnare tillhör den absoluta världseliten.

I år blev det i stället en spelare som fick sitt definitiva genombrott.

25-årige britten Matthew Ashton vann Poker Player's Championship 2013, blev 12 miljoner kronor rikare och tog ledningen i kampen om årets WSOP-spelare.

– Självklart är jag bäst i världen nu, säger han och skrattar.

Det är onekligen så att en ny stjärna föddes på pokerhimlen under fredagen.

Matthew Ashton är visserligen ett etablerat proffs och hade inför årets WSOP-festival dokumenterats för 306 995 dollar eller två miljoner kronor i turneringsvinster men de stora titlarna har han inte riktigt varit nära och summan är väldigt långt från en plats bland de stora grabbarna.

Men under årets WSOP har 25-åringen från Liverpool visat att han vill uppåt i karriären.

Slog Don Nguyen

Mixed games-specialisten hade redan cashat tre gånger under festivalen, med andraplatsen i $ 5 000 Seven Card Stud Hi/Lo-eventet värd motsvarande 1,1 miljoner kronor som främsta resultat.

Men ingenstans kunde någon förvänta sig att han skulle gå hela vägen i den mest prestigefyllda WSOP-turneringen av dem alla – Poker Player's Championship.

Med ett inköp på 50 000 dollar och ett krav på att behärska åtta olika sorters spel är det turneringen där amatörerna är få och proffsen slåss om vem som är herre på täppan.

Och i år heter den herren Matthew Ashton. Han slog Don Nguyen i heads-up och kammade hem hela 1 774 089 dollar – 12 miljoner kronor.

Själv anser han trots titeln att man inte ska dra så stora slutsatser efter segern.

– Självklart är jag bäst i världen nu, säger han och skrattar, innan han blir mer seriös:

– Det är bara en turnering och vem som helst kan vinna en turnering. Det är svårare att vinna den här turneringen eftersom motståndarna är så mycket bättre än normalt. Men det är fortfarande bara en turnering och det säger inte så mycket, säger han till Onlinepoker.net.

I och med segern gick Matthew Ashton också förbi Daniel Negreanu och upp i ledning i WSOP Player of the Year-rankingen.

Ett supergenombrott, alla kategorier.