”Kanske börjar med längdhopp”

41-åriga Victoria Coren Mitchell möter Sportbladet i Monte Carlo: ”Han är viktigast i mitt liv”

SPORTBLADET

MONTE CARLO. Det krävdes nio år, men när Victoria Coren Mitchell, 41, vann EPT i San Remo i påskas blev hon den första dubbla EPT-vinnaren någonsin.

Coren, som även är författare och programledare, är kanske världens mest intressantaste pokerspelare just nu.

Sportbladet Poker har träffat henne, på plats i Monte Carlo, för en lång intervju.

– Du kan ha annat i ditt liv, och ändå lyckas som pokerspelare, säger hon.

När Sportbladet träffar Victoria Coren på plats i Monte Carlo fullständigt lyser det om henne, och det märks att hon trivs med sitt liv.

Innan intervjun ska börja är det som att Coren är den som ska intervjua, hon frågar om jag vill ha någonting att dricka, och hon är fullt medveten om att det är just Sportbladet Poker hon ska träffa. Coren har koll.

När hon vann EPT i London 2006 skrev hon historia då blev hon den första kvinnan att vinna en EPT-titel. Hon följde upp det med att vinna EPT i San Remo i påskas och skrevs därmed in sig historieböckerna igen, som den första dubbla EPT-vinnaren någonsin.

”Blev väldigt överraskad”

– Jag blev väldigt överraskad när jag vann i San Remo, alla har gått och väntat på den första dubbla EPT-vinnaren och ingen trodde det skulle bli jag, och det gjorde inte jag heller. Jag har inte riktigt förstått vad jag ställt till med, och det gör jag nog inte förens jag kommer hem till London och kollar bankkontot. Jag kunde varken sova eller äta efter San Remo, men det blev väldigt mycket champagne, säger hon.

När Coren entrade finalbordet i San Remo gjorde hon det med minst marker av alla, men hon vände på steken och vann.

Victoria höll sig lugn, och det var vägvinnande.

– Några går in med liten stack och försöker dubbla upp direkt, men det är inte min stil. Jag ville hitta min hand, och jag har också tålamodet till att göra det. Jag hade ändå hyggligt med marker så jag kunde stjäla blinds när det behövdes. Jag tog det lugnt, och hittade min hand. Jag blev inte galen bara för att jag hade minst marker vid bordet.

Vad gör dig så framgångsrik vid pokerbordet, vad är dina styrkor?

– Jag är väldigt brittisk och gillar inte att prata gott om mig själv, men sanningen är att jag är intelligent. Jag gillar att spela som en detektiv, och jag är inte rädd vid pokerbordet. När någon går upp i en stor pott mot mig får de svårt att lura mig, jag har varit med om så mycket i mitt liv och mött mycket folk, så jag kan se om de är säkra eller osäkra, och om de försöker lura mig.

”Alla har svagheter”

Har du några svagheter?

– Alla har svagheter, ingen är perfekt och det är det som är charmen med poker. Det går inte att vara perfekt. Jag lägger kanske för mycket händer, men det är en fördel också för när jag försöker bluffa så tror de mig.

Att Victoria Coren har många bollar i luften är ingen överdrift. Hon anser det vara viktigt att hon lyckas, inte bara för att hon är kvinna i en mansdominerande sport, utan för att visa att det går att lyckas som pokerspelare med andra intressen.

– De som läser tidningar och ser att jag vann, ser att det går att vinna utan att vara den där nörden som spelar poker hela tiden. Jag spelar inte poker till hundra procent och har andra jobb också, och det visar folk att det går att lyckas ändå. Du kan ha annat i ditt liv, och ändå lyckas som pokerspelare, och de kvinnor som har mycket annat vid sidan om kan se på mig och säga att de inte behöver vara Patrik Antonius för att vinna.

Victoria vill inte göra jämförelsen man och kvinna vid pokerbordet, det finns redan kvinnor som visat bra resultat inom poker, Coren nämner Liv Boeree och Vanessa Selbst som exempel. Det finns dock en skillnad, menar Coren.

”Rädda att förlora”

– Kvinnor är rädda att förlora det dom har, kvinnor kan också förlora, men jag har aldrig mött en kvinna inom poker som spelat bort allt de har. Det finns framgångsrika pokerspelare som spelat bort allt de äger, men jag har aldrig mött en kvinna som gjort det – de sansar sig mer.

Victoria Coren kom in på pokerspelandet när hon var programledare för en rad olika pokerprogram, men det var inte bara genom det som Coren lärde sig spela poker. Hon har varit i många länder och sätt många människor spela, och ju mer poker man ser och spelar, ju mer lär man sig, anser hon.

Som både författare, programledare och pokerstjärna är den stora frågan – är Victoria Coren en pokerspelare med skrivandet och tv som sin hobby, eller en författare och programledare med poker som sin hobby?

– Jag vet faktiskt inte, jag skulle nog vilja säga att jag är en författare och pokerspelare som har tv som hobby. Jag är också fru, och det är viktigt för mig. Jag gifte mig med min man förra året, och det är lika viktigt.
Victoria Corens man, David Mitchell, känd från tv-succén Peep Show, återkommer hon till flera gånger.

”Han är det viktigaste för mig”

– Jag skulle kunna förlora både jobb och pokern, så länge jag har min man som jag älskar så kommer jag vara lika lycklig som jag är idag. Han är det viktigaste för mig.

Coren börjar också fundera på barn med David framöver.

– Jag vill ha barn i framtiden, men jag och David har bara varit gifta i ett år och vi får nog vänta två-tre år innan vi börjar planera barn. Jag kan inte se hur jag skulle kunna ha barn i dag, då måste jag ändra mitt liv. Jag spelar egentligen inte så mycket poker, jag brukar spela i London, Deauville och här i Monte Carlo, mer än så är det inte och jag spelar sammanlagt kring sex veckor om året. Men jag ha fullt upp, och sover inte så mycket.

Victoria skriver veckonummer i de ansedda tidningarna The Observer och The Guardian, och har även gett ut en bok om sitt liv inom pokern.

Just nu finns det inte plats för mer i hennes liv, men framöver vill hon skriva en bok till.

– Det finns inte tid över till annat just nu, men framöver vill jag skriva en bok till och kanske prova på något annat. Jag träffade en kvinna en gång som hade börjat med stavhopp och jag blev så avundsjuk, vilken grej. Jag ska nog inte ge mig på stavhopp, men längdhopp kanske, avslutar Victoria Coren med ett skratt.

Victoria Coren hade inte lyckan på sin sida i Monte Carlo, hon började spela Pokerstars EPT Grand Final under lördagen, och åkte ut samma dag.

Christoffer Wickman/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM