Gus: ”Jag har förlorat väldigt mycket pengar”

Danske profilen möter Sportbladet – berättar om: Varför han förlorar hela tiden Planerna på att flytta hem Den ekonomiska räddningen

Foto: LINA OLOFSSON/POKERSTARSBLOG.NU
Den danske pokerstjärnan Gus Hansen möter Sportbladet i en exklusiv intervju i Monte Carlo.
SPORTBLADET

MONTE CARLO. Gus Hansen, en av världens största pokerprofiler, har det tungt.

I stor intervju med Sportbladet Poker berättar han om det dalande självförtroendet, att han inte är Bill Gates, och den negativa trenden som snart måste vända.

– Det har inte gått speciellt bra för mig de sista åren. Jag har förlorat väldigt mycket pengar på nätet, säger han.

Gus Hansen, en av de stora profilerna i pokervärlden. Men att det senaste åren har varit tunga för Gus, det har inte undgått någon.

Den danske profilen har förlorat mycket pengar på nätet. 24 mars skrev Sportbladet Poker om att Gus Hansen var tidernas störste förlorare på onlinepoker, med ett dokumeterat facit på minus 110 miljoner kronor. Den stora snackisen har varit – hur mycket mer kan han förlora?

– Det är klart att min bankrulle inte är bra, förlorar jag två miljoner här och två miljoner där måste jag tänka till, jag är inte Bill Gates. Jag spelar dock andra spel som backgammon och kinesisk poker där det går bättre, så jag är fortfarande flytande, säger han till Sportbladet Poker i en stor intervju.

Att det har gått tungt för Gus Hansen det senaste året påverkar inte bara bankrullen, även självförtroendet för sig en törn.

”Inte speciellt professionell”

– Jag har inte varit speciellt professionell i huvudet det senaste året, och är du inte hundra i huvudet när du spelar mot världens bästa pokerspelare så går det inte bra. Det är mycket psykologiskt i poker och förlorar du känner du dig osäker, och blir du bluffad så blir du bluffad igen. Allting blir fel och man börjar tänka, bluffar de, bluffar de inte, hela tiden och tänker du så där är det svårt att vinna.

Varför har du inte varit hundra professionell i ditt huvud?

– Kanske för att jag har förlorat, och att jag inte jobbat med mitt spel. Alla blir bättre och bättre, och om du var världens bästa pokerspelare 1994 kanske du är en av de sämsta spelarna 2014. De flesta som är med i en turnering 2014 kunde varit världens bästa spelare 1985, så enkelt är det. Du måste hela tiden jobba med ditt spel och analysera, och där har jag varit lite för bekväm. Är du bara 90 procent förlorar du mot alla som är 100 procent och hela tiden fokuserar och jobbar.

Vad gör du för att vända den negativa trenden?

– Det har inte varit speciellt bra, det är fakta. Just nu tar jag ett litet break, jag tar det lugnt på nätet och spelar mindre nivåer för att försöka hitta mig själv igen.

”Bäst för tio år sedan”

Även om Gus Hansen har det tungt på pokerscenen just nu har han en imponerande historik bakom sig, med en mängd tunga titlar – bland annat tre segrar i WPT, vilket gör honom till den mest framgångsrika spelaren i WPT:s historia.

– Kanske var jag bästa tävlingspelaren 2003-2004, jag var ganska mycket mer aggressiv än alla andra då. De flesta satt tillbakalutade, jag satt där med 7-5 i ruter och var aggressiv ändå. Det var ganska simpel poker, ganska aggressivt mot spelare som var passiva. De yngre killarna i Skandinavien satt hemma och tittade på poker på TV och såg att så kan de också spela, och 2006-2007 var jag tajt och alla de andra yngre bara körde på hela tiden och då tänkte jag att de var galna – tidigare hade de suttit och tittat på mig och tyckt jag varit galen. Jag tror att jag började med en trend, då det visades på TV.

Gus Hansen har deltagit i TV-program som High Stakes Poker och Poker After Dark som sändes över hela världen, i vilket han vann den första turneringen under programmets första säsong. Det är en av de triumfer som Gus håller högst hittills i sin karriär, när vi kommer in på ämnet.

Fick skriva en bok

– Min första vinst i World Poker Tour värderar jag högt, det var också det året jag vann WPT eventet Five Diamond World Poker Classic och slog spelare som man känner igen än i dag. Det var Scotty Nguyen, John Juanda och Chris Bigler för att nämna några – och när jag tänker tillbaka på det finalbordet var jag bästa spelaren. Det gav mig bra självförtroende, att jag kunde vinna mot alla de bra spelarna, säger Gus och fortsätter:

– Min vinst i Australien 2007 när jag vann en turnering med över 800 spelare och i samma veva fick skriva en bok – det var stort. Jag spelade en bra turnering och fick skriva en bok, det blev som ett komplement. Jag har också skrivit varje ord i min bok, och för att vara den här branschen är det unikt. Normalt skriver man lite här och lite där.

Boken som Gus Hansen fick skriva i samband med sin seger i Australien är Every Hand Revealed, och i den diskuterar han de olika händer han spelade.

Vill flytta hem

Gus Hansen har bott i Monaco de senaste elva åren, men Gus har familj hemma i Danmark och börjar föra tankarna om att vända hem.

– Jag har varit professionell gambler i 20 år, och bott i Monaco de senaste elva åren, men hemma för mig det är i Danmark. Om kanske tre till fem år flyttar jag tillbaka till Danmark, jag har min syster, svåger, systerdotter och mina gamla kompisar från förr i Danmark. Jag är en gambler och gillar att spela, jag kommer alltid att spela, det är tokigt att tro någonting annat. Men, jag kommer nog inte spela på den nivå jag gör i dag, och jag kommer att trappa ned. Även om jag fortfarande kan vara 22 år i huvudet så är jag inte det längre och jag har ingen käraste, men visst tänker jag också på egen familj och barn.

Avslutningsvis Gus, är det någonting du verkligen vill vinna närmsta tiden?

– Det är klart att vinna WSOP skulle vara hur stort som helst och jag vill jättegärna vinna WSOP, men för min egen skull vill jag bara hitta tillbaka på banan igen och inte bara förlora och förlora.

FAKTA

DETTA ÄR STJÄRNDANSKEN:

Namn: Gus Hansen

Ålder: 40 år

Bor: Monaco

Inspelade pengar i pokerturneringar: 73,3 miljoner kronor.

Christoffer Wickman/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM