Bunden och rånad – av sin egen flickvän

Nu berättar Jonathan Duhamel om den tuffa tiden efter brutala rånet: ”Svårt att lita på folk”

1 av 2 | Foto: Mona Souli
Talar ut Jonathan Duhamel berättar för Sportbladet Poker om den tuffa tiden efter rånet: "Tog mig lång tid att lita på folk”
SPORTBLADET

BARCELONA. Jonathan Duhamel blev bunden, misshandlad och rånad på flera miljoner i sitt hem,

Hans flickvän pekades ut som hjärnan bakom dådet och dömdes till tre år och sex månaders fängelse.

Nu talar världsmästaren ut om den tuffa tiden och hans kamp för att kunna lita på människor igen.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer kunna förlåta henne, säger han till Sportbladet Poker.

Han blev kändis över en natt som 22-åring när han vann VM i poker 2010 och 60 miljoner kronor. Men livet efter supervinsten blev inte som Jonathan Duhamel hade föreställt sig. Kanadensaren, som aldrig tidigare stått framför en kamera, blev plötsligt mannen på allas läppar.

– Ingen visste vem jag var och plötsligt blev jag känd i hela världen. Folk kände igen mig på gatan och det förändrade mycket. Det var galet, säger han till Sportbladet Poker när vi träffar honom på Casino Barcelona under EPT-turneringen.

Fängelse i tre år och sex månader

Drygt ett år efter supervinsten inträffade det värsta tänkbara. Duhamel rånades brutalt i sitt hem av maskerade män. Han blev bunden, hotat till livet och tvingad att ge rånarna kombinationen till sitt kassaskåp. Där fanns över en miljon dollar, en Rolex-klocka värd 65 000 kronor och WSOP-armbandet, trofén från VM-vinsten.

Situationen blev än värre när hans ex-flickvän pekades ut som hjärnan bakom dådet, Bianca Rojas-Latraverse, då bara 21 år. Hon häktades och dömdes till fängelse i tre år och sex månader tillsammans med de övriga rånarna. 

Enligt domaren berodde det hårda straffet på "Rojas-Latraverses beteende i häktet, hennes brist på själviskt och totala avsaknad av ånger", skrev sajten Pokerupdate.com då.

– Mycket konstiga saker kan hända i livet. Först var det riktigt jobbigt. Men när jag tittar tillbaka på det nu ser jag att jag växt som person efter vad som har hänt, säger Duhamel till Sportbladet drygt fyra år efter rånet.

”Vill inte tänka på det som hänt”

Pratar du och Bianca någonting?

– Nej, det gör vi inte. Hon har suttit i fängelse och kom nyss ut. Men nej, jag vill inte ha någon kontakt med henne. Det är ett avslutat kapitel i mitt liv.

Kommer du någonsin kunna förlåta det hon har gjort?

– Jag vet inte om jag kommer kunna förlåta henne. Men det förflutna är det förflutna och jag vill inte tänka på det som har hänt. Jag försöker se framåt.

Var det svårt att lita på folk efter vad som hände?

– Ja, det tog mig lång tid för mig. Jag har en grupp av vänner som jag känt sedan 20 år tillbaka, de och min familj har varit ett stort stöd. Men det har varit svårt att få tillbaka självförtroendet.

Nu ser dock framtiden ljus ut för Duhamel. Han har en flickvän sedan ett år tillbaka som han bor tillsammans med i Kanada.

”Glad hur jag lever mitt liv”

– Jag kände henne innan jag vann Main event. Det känns stort att kunna lita på en person och vi trivs bra tillsammans, säger han.

Du har vunnit det största man kan vinna som pokerspelare. Har du några mål kvar?

– Ja, jag vill vinna VM igen. Varje turnering jag spelar vill jag vinna. Och så jag har inte vunnit någon EPT-turnering så det har jag också som mål.

Kommer du alltid spela poker?

– Jag vet inte. Jag vill inte planera för mycket. Just nu är jag glad över hur jag lever mitt liv. Så länge jag har en passion för spelet kommer jag fortsätta.

FAKTA

Jonathan Duhamel om..

...det dyraste han köpt:

– Det var nog de 100 000 dollar som jag gav till välgörande ändamål efter VM-vinsten 2010.

– Jag spenderar inte så mycket pengar. När jag är i Vegas försöker jag spela så mycket som möjligt, men det är klart att jag festade en del de första åren. Men det gör jag inte nu.

...världens bästa pokerspelare:

– Svår fråga, men den mest kompletta är Phil Ivey.

...svenska pokerspelare:

– Martin Jacobson är riktigt bra, jag hoppas han vinner VM i november. Han är en rolig kille och vi brukar prata strategi då och då. Sedan finns ju Viktor Blom, han är galen. Jag har inte spelat så mycket mot honom, men han spelar mot vem som helst, när som helst. Och dessutom är han en rolig kille att festa med.

ARTIKELN HANDLAR OM