Skatteverket tog hans hus

Nu stämmer Johnny Lodden norska staten för att få tillbaka sina pengar

SPORTBLADET

Norske pokerstjärnan Johnny Lodden har fallit offer för landets skatteregler och har tvingats sälja sitt hus för att ha råd att betala sin skatteskuld på nästan fyra miljoner kronor.

Nu stämmer 29-åringen den norska staten för att få tillbaka sina pengar.

Pokervinster och skatt är en ständig källa till diskussion och reglerna är på många ställen utformade utan någon större verklighetsförankring.

I Sverige gäller att vinster som gjorts EU och EES-området är skattefria, medan vinster som gjorts på casinon eller pokersajter utanför EES-området är skyldig att betala skatt på kapital på de pengar man har vunnit.

Har överklagat kammarrättens dom

Det stora problemet är att Skatteverkets regler är utformade så att du inte kan skatta dina vinster mot dina förluster. Det betyder att en pokerspelare som vunnit stort vid några enstaka tillfällen kan tvingas betala skatt på flera miljoner kronor, även om de faktiskt förlorat pengar sett över hela året.

Kammarrätten i Jönköping gick visserligen emot Skatteverket i en dom i februari i år och konstaterade att det rimliga är att man bör kunna kvitta sina vinster mot sina förluster. Den domen är nu överklagad till Högsta Förvaltningsdomstolen som beviljat prövningstillstånd.

Vill driva in 100 miljoner kronor

Norge har liknande regler som Sverige kring pokervinster och det har slagit hårt mot flera spelare. 29-årige Johnny Lodden, en av Norges mest framgångsrika pokerspelare genom tiderna, har enligt Dagens Næringsliv tvingats betala 3,5 miljoner norska kronor, eller strax under fyra miljoner svenska, till Skatteverket för sina pokervinster under en period när han faktiskt förlorat pengar.

Enligt samma tidning har Johnny Lodden tvingats sälja sitt hus för att ha råd att betala skatteskulderna som han själv anser vara orimliga. Därför har han nu lämnat in en stämningsansökan mot det norska skatteverket på samma belopp.

Målet ska upp i rätten redan den här månaden och utfallet kan bli helt avgörande för många norska pokerspelares ekonomi. Enligt oddsavisen försöker norska Skatteverket driva in omkring 100 miljoner norska kronor från omkring 300 spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM