Aftonbladet
Dagens namn: Beda, Blenda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Poker

Svenske Jacobson vann poker-VM

Vann 74 miljoner kronor i Las Vegas i morse

Martin Jacobson är bäst i världen på poker.

Den 27-årige svensken vann WSOP Main Event, pokerns eget VM – efter att snabbt ha avslutat norske utmanaren Felix Stephensen och tagit hem motsvarande 74 miljoner kronor.

– Det känns surrealistiskt. Jag tror jag är i chock, säger Martin Jacobson.

27-årige Martin Jacobson från Lidingö hade redan innan nattens spel på Rio Hotel i Las Vegas skrivit svensk pokerhistoria.

Han var, innan nattens spel, en av tre kvar i WSOP Main Event. Så bra har aldrig någon svensk lyckats tidigare.

– Vinner Martin VM-titeln finns det bara ett fåtal svenska idrottsliga bedrifter att jämföra med, som Björn Borgs titelsvit i Wimbledon och Ingemar Johanssons VM-seger i tungvikt!, sa pokergurun Dan Glimne till Sportbladet Poker i går.

Slog ut ledaren

Cirka kvart i sju i morse svensk tid blev det klart.

Martin Jacobson vann WSOP Main Event som förste svensk genom alla tider.

Inför nattens spel var det tre spelare kvar.

Men holländaren Jorryt van Hoof, som ledde stort inför nattens spel, var den förste som fick lämna bordet när han strax före klockan 06.00 svensk tid blev utslagen av Martin Jacobson.
Svensken hade då skaffat sig ett rejält försprång på norrmannen Felix Stephensen – ett försprång han skulle utnyttja till fullo på bara en knapp timme.

Då plockade han upp par i tior på handen och gick all-in. Stephensen synade med ess-nio.

”Nu är det över, och jag vann”

"Tio för tio", vrålade de tillresta svenska fansen och syftade på att en seger i handen för Martin Jacobson skulle ge honom förstapriset på 10 miljoner dollar – motsvarande 74 miljoner kronor.
Och visst blev det så. En tia kom på floppen och det gav svensken ett triss som stog sig hela vägen ut.
Kvart i sju på onsdagsmorgonen blev Martin Jacobson från Lidingö Sveriges förste pokervärldsmästare genom alla tider.

– Det känns surrealistiskt. Jag tror jag är i chock. Eller så tror jag fortfarande att jag spelar. Det är så mycket press i uppladdningen. Man spelar i sju raka dagar, sen tar man paus i tre månader och försöker förbereda sig efter bästa förmåga. Man börjar förstå vad det skulle innebära att vinna. Nu är det över. Och jag vann, det känns surrealistiskt, säger Martin Jacobson till Pokernews efter segern.

Kompisarna var lika glada:

”Är väldigt lyckligt lottad”

– Det är helt fantastiskt. Det är den gladaste stunden i hela min karriär, större än allt jag själv vunnit inklusive EPT. Så mycket jobb som Martin lagt ner... det är kul att se att det betalar sig. Är det någon som förtjänar detta så är det han. Det var typ en hand på två dagar som han inte spelade perfekt men annars så gjorde han allt rätt. Det är otroligt, säger svenske pokerproffset Anton Wigg, en av dem som  högljutt stöttat Martin Jacobson på plats i Las Vegas under hela finalspelet.

Och Martin Jacobson hymlar inte med att stödet var viktigt.

– Jag är väldigt lyckligt lottad över att ha så många talangfulla vänner mig som backat mig och hjälpt mig att förbereda mig för de vet hur viktigt det här är för mig. Stödet jag har fått är overkligt. Att alla har flugit hit, att ha dem här på railen och ha nån att prata med. Jag valde att inte ha min familj allra längst fram eftersom jag inte vill bli för känslosam när jag spelar, så de har stått lite längre bak. men jag har haft mina killar som jag kan snacka strategi med, som sagt till mig hur jag kan justera mitt spel... men de har egentligen inte sagt så mycket. Jag har spelat ganska bra, säger han.

David Tanentsapf
 Minimedia
Senaste nytt
SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet