Världsmästaren: Vännerna lurade mig på miljoner

Moneymaker om sveket. ”Har varit för snäll”

Foto: Jonas Blomquist
SPORTBLADET

Han var en blyg kontorsarbetare som vann VM i poker och blev ekonomiskt oberoende över en natt.

Nu berättar Chris Moneymaker om framgångens baksida – sedan den sensationella vinsten har 39-åringen blivit lurad på flera miljoner kronor.

– Det värsta var en nära vän som löste ut checkar i mitt namn, säger han till Sportbladet Poker.

Han brukar kallas pokerboomens skapare. När amerikanen, med det passande namnet Chris Moneymaker, vann VM i poker 2003 blev han inte bara 2,5 miljoner dollar rikare utan också en person som alla ville prata med. När han kom hem efter bragden i Las Vegas hade han 110 meddelanden på röstbrevlådan – från vänner, ”nya vänner”, och folk han inte kände.

– Det var en enorm förändring. Jag var en blyg kille och var aldrig festens centrum. Det var till och med svårt att göra intervjuer framför en kamera efter vinsten. Efter ett år kunde jag bli bekväm med situationen, säger den förre världsmästaren när Sportbladet Poker träffar honom under PCA 2015 på Bahamas. 

”Jag stämde honom...”

Att vara hela världens pokerkung innebär att tusentals personer vill ha med dig att göra, och det många vill åt dina pengar. För Moneymaker, som alltid varit generös när det kommer till just pengar, blev åren efter vinsten förödande ekonomiskt. Under åren har Moneymaker lånat ut miljontals kronor till vänner och affärspartners – pengar som han inte fått tillbaka.

– Det har hänt med vänner, spelare, familj och massa andra människor. Det har varit allt från att jag betalat inköp till turneringar och att jag fört över pengar eller kapital till ett företag. Jag har varit generös när det gäller pengar. Till slut fick jag säga stopp. Visst hjälper jag någon då och då men inte i samma utsträckning.

Har du svårt att lita på människor nu?

– Jag har gått vidare. Men en händelse som fortfarande irriterar mig var en vän som löste ut en check på 40 000 dollar i mitt namn. Jag vet inte hur han lyckades, men jag trodde aldrig att en person som var så nära skulle göra något sådant. Jag stämde honom men fick aldrig tillbaka pengarna.

Hur mycket pengar handlar det om totalt?

– Det är svårt att säga men det handlar definitivt om sexsiffriga belopp minst.

”Lever ett helt annorlunda liv”

Nu är Moneymaker extremt försiktig när det kommer till pengar. Alla ”lån” till familjen ser han som en gåva, för han vet att pengarna aldrig kommer komma tillbaka. Och hans fru har kontroll över ekonomin, vilket betyder att alla stora transaktioner går genom henne.

– Jag har lärt mig att jag verkligen måste vara försiktig, säger han.

Trots sveken från vännerna, som ofta också varit pokerspelare, stormtrivs Moneymaker med sin roll som ambassadör för PokerStars. Och han har inga planer på att sluta spela.

– Pokern kommer alltid vara mitt jobb. Jag är en ambassadör för sporten och det vill jag alltid fortsätta med att vara. Nu trivs jag till och med att göra intervjuer och fotograferas, säger han och fortsätter:

– Det jag gör är så unikt och jag trivs med det. Men när jag kommer hem är allt annorlunda, andra vänner och mycket tid med familjen. Jag lever ett helt annorlunda liv. Och det är skönt.

ARTIKELN HANDLAR OM