Avslöjar: ”Jag gav bort 30 miljoner”

Barry Greenstein förlorade allt – men fortsätter ge

Foto: Jonas Blomquist
SPORTBLADET

Han kallas pokerns ”Robin Hood”.

Nu avslöjar Barry Greenstein, 60, att han gett bort över 30 miljoner av sina pokervinster – trots att han förlorade hela sin förmögenhet för några år sedan.

– Ju mer du tjänar, desto viktigare är det att ta ansvar, säger han till Sportbladet Poker. 

Barry Greenstein är en av spelvärldens verkliga rävar. Amerikanen har försörjt sig på poker sedan 60-talet och sett hur spelet förändrats drastiskt. När hans barn var små vågade 60-åringen knappt berätta för skolans rektor vad han sysslade med på nätterna.

– Det var inte socialt acceptabelt på samma sätt då. Jag fick säga att jag handlade med aktier, säger han till Sportbladet Poker.

”Kändes som slöseri”

Numera behöver dock inte Greenstein skämmas för sin sysselsättning. De senaste 20 åren har han spelat in miljontals kronor. Och en stor del av förmögenheten har han gett bort.

– När jag började hörde jag om spelare som vann en miljon och förlorade allt nästa kväll. Det kändes som slöseri. Jag lovade mig själv att om jag någonsin hamnar i den situationen så ska jag göra någonting positivt med mina vinster. Ju mer pengar du tjänar, desto viktigare är det att ta ansvar, berättar han.

I pokerkretsar kallas Barry Greenstein för ”Robin Hood” för sin generositet, men ingen har vetat exakt hur mycket han har skänkt. Nu avslöjar 60-åringen att det handlar om sjusiffriga belopp.

– Från vinster i turneringar handlar det om fyra miljoner dollar (33 miljoner kronor, reds anm). Jag tänker inte så ofta på den siffran, utan mer på allt positivt jag fått ut genom att involvera mig i välgörenhetsprojekt.

”Förlorade i princip allt”

Greensteins generositet blir extra beundransvärd om man kollar på hans egna, minst sagt svajiga, ekonomiska resa. I början av 2000-talet hade han tillräckligt mycket pengar för att leva i lyx resten av livet och var nära ett beslut att gå i pension. Men dåliga investeringar och fastigheter som störtdök i värde gjorde att han förlorade hela sin förmögenhet.

– Jag förlorade i princip alla pengar jag hade planerat att leva på, säger han.

Hur påverkar sådana nederlag en som person?

– Det hade varit mer tragiskt om det hade hänt medan mina barn fortfarande var små. Men nu är min yngsta son 26 så den enda jag behöver oroa mig för är mig själv. Det är fördelen med att vara singel.

Du har ju spelat i snart 50 år nu. Hur länge kommer du fortsätta?

– När du ser mig spela försöker jag tjäna pengar. Jag måste spela för att få in kapital. Det är inte på kul, utan ett jobb. Men jag är okej med det och är inte speciellt materialistisk. Och poker är ett bättre bra jobb om man jämför det med andra sysselsättningar.

Ångrar du några av de beslut du har tagit?

– Det enda jag ångrar är att jag inte kunnat hjälpa fler personer. Det är tungt att tacka nej till människor som behöver min hjälp. Jag vill inte bli gammal och känna att jag inte har haft någon annan passion i livet än poker.

ARTIKELN HANDLAR OM