Hansen får stöd – efter förlusterna

”Behöver inte oroa sig för någon annan än sig själv”

Foto: pokerstarsblog.com
SPORTBLADET

Han har förlorat mest pengar på nätpoker genom tiderna.

Förra året spelade danske Gus Hansen bort 48 miljoner kronor – nu får stjärnan stöd av vännen Barry Greenstein.

– Gus är singel och behöver inte oroa sig för någon annan än sig själv, säger amerikanen till Sportbladet Poker.

Han var en av pokerns första stora profiler. Gus Hansen räknas som en av världens bästa turneringsspelare med nära 90 miljoner kronor i vinster. Men de senaste åren har allt gått fel för dansken vid nätpokerborden. Nedförsbacken började redan 2007. Sedan dess har han spelat bort 20,7 miljoner dollar, över 160 miljoner kronor. De senaste året har varit extra tungt med förluster på 48 miljoner. Stjärnan har själv berättat om de tunga åren och planerna på att lägga av.

– Jag har varit i en svacka ganska länge så jag måste försöka ignorera de dåliga resultaten och fokusera på mig själv. Kanske är det dags för en längre paus, sa han förra året till sajten Pokerzeit.com.

”Behöver inte oroa sig”

Många av Hansens vänner har vädjat till stjärnan och bett honom slutat spela. Men en av hans närmsta kompisar, Barry Greenstein, är inte orolig över jätteförlusterna. För Sportbladet Poker berättar han om danskens livssituation – och de alternativa inkomsterna utanför pokern.

– Gus är singel och behöver inte oroa sig för någon annan än sig själv. Hade han haft en familj vore det tragiskt. Men han är okej, det är trots allt bara pengar det handlar om, säger amerikanen.

Gus räknas som en av världens bästa. Varför tror du han har förlorat så mycket de senaste åren?

–  Han riskerar mycket och är inte rädd för någon. Dessutom är han är villig att riskera allt för att vinna. Vi har sett det med honom och många andra spelare, problemet är bara de utmanar världens bästa i alla olika spel. Och det finns nog bara två som klarar av det, Phil Ivey och Patrik Antonious.

Blir du upprörd när andra spelare kritiserar honom?

– Jag går i försvarsställning när folk kritiserar Gus, för jag vet hur bra han är. Vissa tittar på hans förluster och säger att han är en dålig spelare. Men enligt mig är han en av världens bästa, dock inte när det gäller att hantera pengar.

– Lyssna, Gus får mer kritik än han förtjänar. Om du tittar på antalet turneringar han har vunnit så är det svårt att inte ranka honom som en av de bästa. Men han, och många andra som är duktiga på just turneringar, når inte lika stora framgångar i cashgames. De förlorar temperamentet.

160 miljoner på några år är fortfarande mycket pengar. Du är inte det minsta orolig för din vän?

– Gus är en av världens bästa backgammon-spelare och i Monte Carlo vet jag att jag han har vunnit mycket pengar. Dessutom är han riktigt bra på kinapoker. Han är helt enkelt en vinnande spelare. Han kommer dock behöva inse att han inte är en vinnare just på nätpoker, där har han inte haft speciellt mycket att hämta den senaste tiden.

FAKTA

Gus förluster – år för år:

2007: 728 395 dollar

2008: 618 188 dollar

2009: 5,5 miljoner dollar

2010: 225 228 dollar

2011: 3,9 miljoner dollar

2012: 3,2 miljoner dollar

2013: 8,4 miljoner dollar

2014: 5,8 miljoner dollar

ARTIKELN HANDLAR OM