Svenskarnas sköna succé

Fem svenskar topp-10 på världsrankingen

Foto: Foto: Lina Olofsson, Pokerstars
Christian Jeppsson är fyra på senaste världsrankingen inom onlinepoker.
SPORTBLADET

Svensksuccén inom onlinepokern fortsätter.

Nya världsrankingen avslöjar att fem av de tio främsta är blågula proffs.

– Det finns tio-femton svenska spelare som tillhör den yttersta världseliten, säger Sportbladet Pokers Superbloggare Erik Rosenberg.

I 16 veckor höll Christian ”eisenhower1” Jeppsson förstaplatsen i Pocketfives världsranking, som listar de bästa turnieringsspelare online, innan han petades ner från tronen häromveckan.

När den nya rankingen släpptes har Jeppsson förvisso halkat ner till fjärdeplats – men listan är ändå härlig svenskläsning ändå: Av de som ligger topp tio är fem svenskar.

– Sverige har en lång turneringstradition, och var tidigt ute i onlinepoker. Strategitänkandet är väl utvecklat över lag bland svenska pokerspelare. Vidare är det signifikant för merparten av svenskarna att de placerar sig bra i många av de mellanstora turneringarna det sällan skrivs om; att vinna en stor turnering en gång hjälper till, men det är konsistens som bygger rankingplaceringarna på allvar, säger Erik Rosenberg.

”Mycket handlar om högstanivå”

Anonyma svenska nicket ”C Darwin2” ligger just nu tvåa bakom ryssen Artem "veeea" Vezhenkov.

Svensken kan mycket väl utmana i absoluta toppen över året, tror Rosenberg:

– ”C Darwin2” som just nu är bäste svensk känns som en väldigt solid spelare med bra självförtroende. Mycket handlar om högstanivå, att ha kapacitet att upprepade gånger nå höga placeringar i stora fält med höga inköp, vilket i sig i allmänhet medför tufft motstånd. Rankingmässigt är det en jätteskillnad att komma trea i en stor turnering och komma tia.

”Känns som en spelare som ständigt levererar”

Vem som kan utmana svenskarna under året är ännu för tidigt att dra några slutsatser om, menar Rosenberg. Det finns dock ett namn som kan bli farligt:
– Den väldigt anonyme "Legenden" som jag tror är vitryss, känns som en spelare som ständigt levererar. Det lär i vilket fall handla om spelare som konsekvent fyller på med rankingpoäng, och som inte bara tillfälligt får in en stor cash. Precis som i fallet med de högst placerade svenskarna.

■ ■ ■ Här hittar du Sportbladet Pokers Superblogg

Se världsrankingen nedan.

FAKTA

Pocketfives världsranking

1) Artem ”veeea” Vezhenkov, Ryssland (1)

2) ”C Darwin2”, Sverige (9)

3) Emil ”Smeckten” Ohlsson, Sverige (3)

4) Christian ”Eisenhower1” Jeppsson, Sverige (2)

5) ”Lena900”, Sverige (5)

6) Steven ”SvZff” van Zadelhoff, Nederländerna (6)

7) Matthew ”mjw006” Wakeman, Australien (4)

8) ”Legenden”, Vitryssland (7)

9) ”Ariados”, Sverige (8)

10) Oscar ”MendaLerenda” Seradell, Storbritannien (14)

Källa: Pocketfives.

ARTIKELN HANDLAR OM