43:e lektionen:

Nivån på svenskarna blir allt högre

Här är en giv från inspelningarna av Pokermiljonen nyligen! Mörkarna är 400-800, och Stol 4 – där det sitter ett aggressivt proffs – höjde till 2 000. Du är i stora mörken och kontrahöjer kyligt till 4 000, medan övriga lägger sig. Stol 4 synar dig direkt. Nu kommer floppen på bordet enligt nedan. Du checkar, och Stol 4 betar utan att tveka 2 500. Ni har bägge gott om marker framför er. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längst ned på sidan.
SPORTBLADET

Tillbaka från Tallinn och inspelning av säsong 3 av Pokermiljonen, med riktigt många överraskningar!

Och en rejäl sådan i form av badbeat råkade jag själv ut för, sent en kväll under en enbords Pro Hustle-turnering på nätet.

Med tio deltagare och pengar ned till tredjeplats brakade internetuppkopplingen på mitt hotell ihop, när vi var fyra spelare kvar! Jag kunde bara bita ihop och sporadiskt få glimtar av hur min digitala markerstapel under de följande 20 minuterna åts upp av mörkarna, utan en chans att försvara mig. Trist...

Dessutom passade Peter Swartling och jag på att mötas i en heads-up med 10 000 kronor i potten.

Den blev bara fem (!) givar lång, när jag med överläge i marker avsiktligt lät honom beta aggressivt rätt in i min damträff på floppen, synade ned honom och tog hand om resten av keramiken. Peter tog dock förlusten som en sann sportsman!

Mer respektlöshet

Så vilka lärdomar har jag då med mig hem till pokerskolan? Det är framförallt den att nivån på kvalspelarna blivit bättre, jämfört med förra året. Även ”respektlösheten” hade tilltagit. Då blev en del skraja av att stirra proffs som Johan Storåkers, Mats Rahmn och Per Hildebrand i ögonen; nu vågade i?stället nätlirarna börja ta för sig av potterna.

Det är ännu ett gott tecken på att nivån på pokerspelet fortsatt är på väg upp i Sverige. Det ryktas redan att över 300 svenskar kommer att vara på plats i VM i Las Vegas i sommar, i det rekordstora startfältet på bortåt 8?000 (!) deltagare.

Ett annat gott tecken är att många vill ha tips om pokerlitteratur för att gå vidare och utveckla sitt spel; det märker jag inte minst på alla de läsarfrågor som Ken och jag får.

En fråga nyligen kom från signaturen Marcus, som vill veta mera om pottodds och taktik i fixed-limit, jämfört med no-limit. Det är en bra fråga. Alltför många kastar sig snabbt ut i no-limitspel bara för att det är det tuffa spel som proffsen ägnar sig åt; men faktum är att är du bra i poker blir det ofta en stadigare inkomst, och färre svidande storförluster, i fixed-limit.

Var alltså lugn, Marcus: jag ska ägna flera kommande lektioner åt fixed-limit, efter att jag avhandlat ytterligare en del grunder i hold’em. Och som Joakim Geigert brukar säga: Raise and out!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

ARTIKELN HANDLAR OM