48:e lektionen

Lägg av med taktiksnacket vid bordet

SPORTBLADET

Las Vegas. Ah, Las Vegas.

Staden är sig lik: ingen annanstans är kvällsluften så sammetslen, på ”Tony Roma’s” smakar deras New York steak lika superbt som alltid, och fortfarande ler cocktailservitriserna i pokerrummen glatt när jag viker ihop en dollarsedel till en klackring och överlämnar den som dricks.

”Why thank you, honey, Ah’ll wear it aaall night long!”

Här är en situation från en no-limitturnering med 230 dollar i inköp på ”The Venetian” i Las Vegas. Mörkarna är 400/800, ingen höjde före floppen, två spelare gick med, övriga kastade sina kort, och du knackade (avstod från att höja) från stora mörken. Det ligger sammanlagt 2 800 i potten. Nu har floppen landat på bordet och ger dig ett oväntat tvåpar. Du talar först. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längst ned på sidan.

En del har dock ändrats. Tvåans buss längs ”The Strip” bort till Downtown är numera även officiellt omdöpt till ”The Deuce”, och inne på kasinot ”The Venetian” har man öppnat det kanske snyggaste pokerrummet i Vegas: luftigt, smakfullt, och samtliga de 39 borden är försedda med en inbyggd Shufflemaster: när given är över trycker dealern på en knapp, och i luckan som öppnar sig lägger han ned den nyss använda kortleken och tar fram den andra, färdigblandad och klar att ges. Det snabbar på spelet åtskilligt, kan jag konstatera när jag sitter där.

Jag var bara i Vegas i tre dygn, inbjuden att hålla en föreläsning för ett IT-företag om korrekta gamblingstrategier. Tyvärr tillät inte vare sig tiden eller bankrullen att jag köpte in mig i WPT-finalen på Bellagio, men staden är i gengäld full av ”mellanklassturneringar” med inköp på mellan 100 och 500 dollar. Jag hann med att spela fyra sådana och vann en av dem, den inne på ”Harrah’s”. Las Vegas känns alltid bättre med en bunt ”Benny Franklins” i jeansfickan.

Bjuder på pokerskola

Ämnet för dagens lektion blir en uppmaning, efter lite observationer i hasardens huvudstad: diskutera inte strategi medan du sitter vid bordet! Jag är förvånad över hur många som under pågående spel bjuder på pokerskola för uppenbara gröngölingar.

”Höjde du med två par när det låg tre ruterkort på bordet? Det hade inte jag gjort.”

Det ska jag komma ihåg.

”Så mycket skulle jag aldrig våga beta på en bluff.”

Uppfattat, tack för informationen.

”Med bara ett par i åttor borde du lägga dig mot en re-raise före floppen.”

Antecknat och klart.

Sådana gratisseminarier har säkert bidragit till att så många nybörjare förvandlats till så sofistikerade spelare på så kort tid. Tillhör du spelartypen som gärna briljerar med dina teorikunskaper? Lägg då av med det. Inte bara kostar det dig pengar, du avslöjar också mycket om din spelstil som jag kommer att utnyttja mot dig när vi sitter vid samma bord.

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4