Min råbluff var ett varnande exempel

SPORTBLADET

För en vecka sedan beslöt jag mig för att göra ett experiment här; eller rättare sagt en råbluff av bästa pokersnitt, för att sedan avvakta resultatet.

Kommer ni ihåg taxichauffören i Las Vegas? (Historien är sann: den 17 april förra året körde han mig från Harrah’s tillbaka till New Frontier.) Jag blev så fascinerad av hans ”logik” bakom slantsinglingen att jag sedan dess haft med den i flera av mina föreläsningar om gambling som modell för smarta affärsbeslut: dragit anekdoten, låtsats beundra honom ? och gått vidare. Endast en (1) gång har en åhörare självmant reagerat, innan jag 5-10 minuter senare tagit upp ämnet igen. Och nu, med redaktionen informerad i förväg, fick den gå här som avsiktlig luring.

Ökade svängningar

Tänkte chauffören rätt? Nej, självklart inte; när han förlorar slantsinglingen, förlorar han ju även sina 4 dollar i ”normal” förtjänst. Här är den korrekta matematiken: med tio sådana 12-dollarskörningar utan att singla, blir hans plånboksnetto 10x4 = 40 dollar. Och singlar han om alla tio och vinner hälften, blir hans netto 5x(12+4) minus 5x8 = 80-40 = samma 40 dollar. Det enda han åstadkommer är att öka svingarna i sitt kapital, så att han ibland tjänar mera och ibland mindre än utan singlandet.

Det blev min mest lästa lektion någonsin på nätet, och avhandlades också på flera pokercommunitysajter. Genomskådade du chaufförens resonemang? Grattis då, smart av dig! Men gick du i stället på det, så ska du nu ha fått en tankeställare.

I bägge fallen har jag uppnått min avsikt, att peka på hur lätt det är att lura såväl andra som sig själv i spelsammanhang, i dessa tider med Nigeriabrev, ”informationsmejl” från Nordea och saluförande av roulettsystem som ”garanterar” att du spränger banken.

Oddsen på din sida

I utbyte får du här ett äkta och fungerande streetgamblingtrick, nästa gång du sitter på en uteservering med ett intet ont anande offer. Säg då följande: ”Jag slår vad om att av de nästa fem bilarna som kör förbi, kommer minst två av dom att ha samma slutsiffra i registreringsnumret.”

Fem slutsiffror bland tio möjliga; det låter som 50 procents chans för dig att vinna vadet, eller hur?

No way. I själva verket är oddsen på din sida med över 2 mot 1! Mera här om det vadet, och kopplingarna till poker, om en vecka.

Analysen

Dan Glimne