Det var bara att avsluta given och lämna lokalen

SPORTBLADET

Så har man då, motvilligt, varit med om det största polistillslaget i svensk pokerhistoria: klockan 20.59 förra fredagen, i Tanumstrandshallen vid Grebbestad i det fagra Bohuslän, när mellan 30 och 40 konstaplar anlände till ”brottsplatsen”.

Jo, jag var kvar i turneringen när tävlingsledningen talade om att polisen var på väg, och bad oss avsluta pågående giv och sedan lämna kort och marker och gå ut ur lokalen. Och där stod vi, huttrande i kvällskylan i kavajer, tunna jackor och för en del bara t-tröjor, när piketbussarna rullade in.

Inte en tillstymmelse till käftande, inget bråk. Hade målet varit en ravefest eller en hockeymatch, hade glåpord och tomflaskor haglat; men vi spelare tog det med stil, och småpratade stillsamt med poliserna varav en del föreföll närmast generade över att ha infunnit sig i sådant antal.

I skrivande stund, inför mitt flyg ned till EPT-finalen i Monte Carlo, har arrangörerna förhörts och utsatts för husrannsakan, Lotteriinspektionen muttrar mörkt om ”utländsk inblandning” eftersom man kunde anmäla sig via en nätsajt, och krafter ligger på för fällande domar.

Framtvingar en modernare lag

Om något gott ska komma ur detta, så är det att incidenten förhoppningsvis och äntligen framtvingar en modernare tolkning av lagen. Kan bridge, där det också finns turneringar med startavgifter och prispengar, vara tillåtet som skicklighets- och tävlingsspel för allmänheten, så borde det gälla även poker. En bred expertis av matematiker, psykologer och spelteoretiker kan vittna till förmån för poker, och andra domstolar har fastslagit att poker är ett skicklighetsspel, som i delstaten Kalifornien! Vi kan dessutom, icke att förglömma, som bevisföremål A hålla upp Riksbankens formulering till 1994 års nobelpris i ekonomi.

Själv satte jag i måndags in en femhundring på Svenska pokerförbundets kampanjfond, via plusgiro 18968-8. Om alla vi över en kvarts miljon svenska pokerspelare sätter in minst några tior var, blir det enorma resurser till försvaret inför rättegången – och blir det dessutomen slant över till de stackars arrangörerna av Grebbestadsturneringen, som fått sina liv vända upp och ned och riskerar fängelsestraff, så inte mig emot.

Både de och poker-Sverige behöver ditt stöd – nu!

Analysen

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM