Vill din motspelare att du ska syna eller inte?

SPORTBLADET

Vad gör du när din motspelare trycker in hela keramiken i potten, efter att riverkortet landat på bordet?

Naturligtvis kommer du att i det ögonblicket utvärdera en mängd faktorer: vilka positioner ni agerar från, vad du vet om den andres spelstil, hur betandet har gått dittills i given, vilka startkort du själv har, hur höga respektive markerstaplar ni sitter med, hur du läser motspelarens kroppsspråk och mycket annat. Det finns ögonblick när du jublar invärtes för att han just då betat rakt in i ditt fyrtal, och andra stunder när chocken är i klass med att hon precis tömt en hink isvatten innanför underbyxorna på dig.

Men i grunden kan problematiken i en sådan situation reduceras till en enda fråga som du ska ställa dig: Vill han/hon just nu att jag ska syna eller inte?

En all-in är no-limitpokerns kanske sublimaste ögonblick: när både din och den andres existens i turneringen står på spel, när du är medveten om att en minut senare kan du antingen vara chipleader eller ha tvingats lämna bordet – eller nesligen ha lagt dig mot en bluff som den andre skadeglatt visar upp.

Före floppen, efter floppen och efter fjärde kortet kan du i din utvärdering inkludera pottoddsen för en möjlig förbättring; men efter sista kortet finns inte denna faktor längre kvar. Antingen har du eller så har du inte den bästa handen vid bordet just nu.

Jag har inga mirakelrecept för hur du ska agera i en sådan situation, inga standardknep. Endast erfarenhet, blod, svett, möda och tårar kommer att med tiden göra dig skickligare på att agera korrekt här. Bara ett allvarligt menat råd ska jag ge dig, om du sitter i ett livespel: ta tid på dig innan du fattar ditt avgörande beslut.

Utvärdera ALLA faktorer: tänk tillbaka inte bara till givens början, utan ända tillbaka till partiets eller turneringens början, och analysera vad du vet om motståndarens agerande. Och håll ögonen på honom eller henne. En lång betänketid har den extra fördelen att den ger motspelaren chansen att avslöja sin nervositet – eller sin självsäkerhet.

Take your time. Koncentrera dig på att komma fram till rätt svar på den avgörande frågan: om din motspelare vill eller inte vill att du ska syna.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Analysen

ARTIKELN HANDLAR OM