Viktig fråga: Vad är motsatsen till all-in?

SPORTBLADET

Om rubriken låter som en zenbuddistisk paradox att meditera över, så är det avsiktligt.

Vi vill gärna vinna de stora och dramatiska all-inkonfrontationerna som gör sig så bra på TV, men det finns faktiskt även andra sätt att tillfoga motspelarna ekonomisk skada.

En viktig ”ekvation” i poker är denna: För att du i längden ska kunna gå med vinst måste de potter du vinner sammanlagt vara större än de potter du förlorar, plus de potter du ”påbörjar”.

Även potter som du ”påbörjar” kostar dig ju pengar. Du sitter i lilla mörken men tvingas lägga dig inför en höjning; du kontrahöjer med 9-9 men tvingas överge handen när en annan kontrahöjer tillbaka och en tredje ställer in hela keramiken; eller så synar du från knappen med 3-3 på handen mot fyra andra, men får kasta det pocketparet när floppen är 10-K-A och det betas friskt. I alla tre fallen har du ”börjat på” en pott men tvingats överge den, vilket förstås märks på din markerstapel.

Håll potterna nere själv

Vad goda motspelare kan göra mot dig för att besegra dig, speciellt när du är uppe mot flera vid samma bord, är att hålla dina vinstpotter små. De lägger sig när du betar ut, eller ordnar en rundcheck när du försöker få in en checkhöjning. När de däremot själva har goda kort betas det upp ordentligt, och många gånger gör du då misstaget att betala.

Dåliga spelare som tillåts vinna just de där små potterna lägger ibland inte ens märke till fenomenet. De rakar skadeglatt hem den futtiga markerhögen, medan de skickligare motspelarna uttråkat pratar med varandra eller smuttar på mineralvattnet.

Märker du att de andra försöker denna strategi mot dig, tvingas du förstås ta till motmedel. Varje cashgame, varje turnering är som en grupp hajar som cirklar runt varandra och letar efter en blotta. Det är nu du får överväga att slowspela A-A, eller iskallt kontrahöja från knappen med 9-5 på handen, allt efter vad situationen dikterar.

Och självklart ska du själv kunna tillämpa strategier för att hålla potterna nere när du är i underläge! Låt aldrig motspelarna vinna mera av dig än nödvändigt.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen