Så här gör du när du använder en minibet

SPORTBLADET

Som jag flera gånger visat här i Poker­skolan, ska du alltid ha i åtanke de pottodds du ger motståndarna.

I förlängningen blir det därför, i no-limit, mycket viktigt hur de andra ”läser” storleken på dina betar: alltså vad de försöker tolka in för motiv bakom var och en av dem, och hur de därför bör reagera.

Av detta följer självklart att du måste skaffa dig god pejl på dina motspelare och deras tankemönster.

Det finns två specifika situationer i sista samt näst sista satsningsrundan som man ska känna till, och de är den misstänkt lilla beten, respektive den misstänkt stora beten. I dagens lektion ska jag ta upp den förstnämnda.

Hur reagerar dina motspelare om du efter turn eller river talar först och bara lägger in en liten bet – just en misstänkt liten, som till exempel 200 när det ligger 1?250 i potten?

Det vanligaste är ju att du antingen betar 50-100 procent av potten för att skydda en bra hand och göra en syn oaptitlig för motspelarna, eller checkar med en svag hand (som du tänker lägga om någon betar) alternativt med ett monster (som du tänker höja upp i lysrören med om någon betar).

Locka med pottodds

Standardtolkningen av din minibet är denna, bland goda spelare: du har en bra hand, så bra att den är svårslagen, och vill lura av din motspelare ytterligare några sista marker genom att locka med goda pott­odds. En fälla för dina motståndare, alltså.

Det intressanta är dock att denna situation kan läsas ”tvärtom”, av både goda och dåliga motspelare och av helt olika skäl! Lägger du in en liten bet kan en dålig spelare glatt syna, omedveten om standardtolkningen ovan och av tacksamhet för att du erbjuder honom så goda pottodds. Elitspelaren kan också syna samma bet, eller kanske i stället höja, men av ett helt annat skäl: för att han vet att du känner till standardtolkningen, och därför misstänker att du i själva verket har en svag hand men fejkar en stark.

Men har du koll på de övriga, kan du i detta läge pressa ut några sista marker av en synvillig men svag motspelare, respektive få en bra motspelare att lägga sig ? när du har nerver nog att göra manövern med en medioker hand.

I nästa lektion ska jag ta upp ännu ett sätt att använda en minibet!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen