När du letar efter bra pottodds i första rundan

SPORTBLADET

Jag har nu i två avsnitt talat om vikten av att i första satsningsrundan beta i relation till potten i avsikt att skapa ofördelaktiga odds för de andra, när du har en hand som ett högt par; men nu ska vi se på situationen när du i första rundan i stället letar efter bra pottodds för andra typer av händer.

De typer av händer där du i stället oftast VILL ha flera som har synat före dig, är främst låga par som 6–6 och ned till 2–2 samt ”suited connectors”, alltså kopplade kort i samma färg som J–10 i ruter eller 10–9 i hjärter.

Sådana starthänder har en sak gemensamt: de vinner inte potten speciellt ofta. Faktum är att ett lågt par i princip kräver att du floppar minst en triss, medan en hand som J–10 kräver att du floppar en färdig straight eller en straight flush eller ett drag till en straight flush, för att du ska vilja spela den vidare.

Om du med kopplade kort i färg som 9–8 i klöver i stället direktträffar en flush, är faran att någon annan samtidigt har fått en högre flush, eller får en högre flush om ytterligare ett klöverkort dyker upp på bordet.

Stor pott – liten insats

Idén bakom en starthand som ovan är alltså att av matematiska skäl försöka kompensera de dåliga vinstoddsen med att försöka ta hem en stor pott med en liten insats, och det kan du som regel bara göra när du har flera före dig som inledningsvis har synat och därigenom byggt upp potten.

Spelar ni med mörkar på 2 respektive 4 dollar och fyra spelare före dig redan har synat när du ska tala i första rundan, ligger det nu 22 dollar i potten och ger dig pottodds på 5,5 mot 1 för en syn; och sitter du i stället nu i lilla mörken, har du pottodds på hela 11 mot 1 för en syn!

Observera också att du ibland till och med kan syna två gånger om med en sådan hand: skulle du syna efter att fyra andra gjort samma sak, och sedan till exempel stora mörken göra en inte alltför stor höjning och samma spelare som innan alla syna, kan du på nytt ha pottodds för att syna ännu en gång.

En sådan starthand förutsätter alltså normalt goda pottodds för att gå med, och helst från sen position. Den har dessutom en fördel till: träffar du inte HÅRT och dessutom får en bet emot dig, är det bara att rycka på axlarna och kasta den.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen

ARTIKELN HANDLAR OM