Du ska alltid beta i relation till potten

SPORTBLADET

I förra veckan var jag i Amsterdam för att spela Master Classics of Poker, och i 1 000-euroturneringen kom jag ”in the money”: dessvärre bara på plats 21 av cirka 300 spelare, så det blev en avsevärt blygsammare utbetalning än förra året. Men kul var det! Och när du läser detta är jag i London, för att bland annat spela på legendariska Gutshot Club.

Men back to business. Jag har i flera tidigare avsnitt talat om vikten av att i första satsningsrundan beta i relation till potten för att skapa de pottodds du vill ge de andra; men faktum är att samma resonemang gäller även under de övriga rundorna.

Ett fel som många limitspelare gör när de tar steget upp till no-limit – ”obegränsat” som det numera ska heta på pokersvenska, enligt den jury som jag sitter med i – är att de fortsätter att satsa på samma sätt i runda efter runda. De är vana vid att lägga in den där beten på ett fast belopp, vilket dock ger motståndaren bättre och bättre pottodds!

Antag att det före floppen ligger 400 i potten. Efter floppen betar du ut 300, och får syn av spelare X som då har pottodds på 2,3 mot 1 för den synen. Efter fjärde kortet betar du ut ytterligare 300 – och X synar ännu en gång, för nu har han pottodds på 4,3 mot 1. Och efter femte kortet betar du på nytt 300. Vill nu X syna igen har du just gett honom pottodds på frestande 6,3 mot 1 för det, vilket motiverar en del långskott med halvbra händer och därmed en ökad risk för att han ska ta potten ifrån dig!

Du ser själv problemet: du betade inte i relation till potten. Hade du velat sätta pottodds för motspelaren X på runt 2,3 mot 1 även efter fjärde kortet skulle du ha betat ut cirka 800, inte bara 300. När potten ökar i storlek måste som grundregel dina betar också göra det, om du vill uppnå avskräckningseffekten och göra det ofördelaktigt för motspelaren att stanna kvar med till exempel draghänder.

Och skräms inte av att mörkar och pottstorlekar går upp under en turnering. Att beta ut 160 000 när potten redan innehåller 240 000 är matematiskt detsamma som att beta ut 10 spänn när det ligger 15 spänn i potten, tänk på det! Varje god pokerspelare har därför järnkoll på pottstorleken just då, och anpassar sitt spel därefter.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen