Gamblingens innersta hemlighet

SPORTBLADET

De miljontals dollar som hälls ut på finalborden i tv har förhäxat många i den unga generationen, men sanningen är att det är få förunnat att leva på spel. I Sverige finns det bara några hundra som kan kalla sig för pokerproffs utan att det är tomt skryt, och kanske lika många till som försörjer sig på vadhållning på sport och hästar; fler är de inte. Ingen syokonsulent skulle någonsin drömma om att föreslå detta yrkesval i livet.

Vad detta fåtal har gemensamt är att de känner till den underliggande ”hemligheten” för hur man försörjer sig på spel, och som kan sammanfattas i en enda mening. Är du redo? Då kommer avslöjandet här:

För att kunna leva på spel, måste du i längden ha oddsen på din sida.

Detta gäller oavsett vilket spel det gäller: V75, blackjack, backgammon, poker eller något annat. Det är därför som det är OMÖJLIGT att försöka livnära sig som till exempel roulettspelare: där kommer sannolikhetslagarna att i längden krossa dig. Vill du försörja dig på spel, måste du ha förmågan att urskilja vilken ända som är vilken på ett 60/40-vad, som förre pokervärldsmästaren Walter ”Puggy” Pearson har formulerat det.

I nästa avsnitt ska jag gå in på hur fördelaktiga situationer ser ut i poker, men just nu ska jag gå från teori till praktik.

Förrförra gången jag var i Las Vegas tog jag en kväll taxi tillbaka till mitt hotell, räknade ut att det med dricksen skulle gå på 12 dollar, och halade fram pengarna.

”Singla om saken, kvitt eller dubbelt?” frågade chauffören.

”Taget”, replikerade jag men frågade nyfiket varför han föreslog det. För mig är det ju en fifty/fifty-proposition; singlar jag slant om alla taxinotor livet ut, kommer det att kosta mig ungefär lika mycket som att betala dem rakt av.

Men så var inte fallet för chauffören. Han förklarade att med en körning på 12 dollar, fick han behålla 4 själv medan 8 gick till taxibolaget. Förlorade han slantsinglingen, skulle han därför få betala 8 dollar ur egen ficka; men vann han, skulle han tjäna 12 dollar extra.

Hatten av för denne sanne spelare i Las Vegas-natten, kära läsare. På de premisserna är jag beredd att singla slant mot vem som helst. Jag fick en bra anekdot att använda som exempel på smart gambling – och en gratis taxiresa.

Analysen

Dan Glimne