Hur du försvarar dig i mörkarna (del 4)

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

En sanning du knappast kan undgå när du spelar Texas hold’em är denna: generellt kommer du faktiskt att förlora pengar när du sitter i mörkarna.

Detta bottnar helt enkelt i att hold’em är ett extremt positionsberoende spel (vilket dock har enstaka fördelar med). Du tvingas tala först eller ibland näst först i fortsättningen, och med sämre information om de andras händer än vad de andra har om din.

Du kommer alltså i snitt att gå back i mörkarna – men hur ofta och med hur mycket är siffror som skiljer goda spelare från dåliga. Redan i uttrycket ”försvara sin mörk” ligger en potentiell fara: gör inte misstaget att se varje höjning som ett personligt påhopp! Minns vad jag redan framhållit: att de flesta höjningar görs med händer som meriterar det, och att du först och främst bör applicera pottoddsmässiga resonemang när du ska bestämma dig för syn, läggning eller kontrahöjning.

Limit eller no-limit?

Något annat att hålla i minnet är att du kan försvarssyna med något olika händer i no-limit än i limit; och en sak som skiljer dem åt är de implicita oddsen, alltså de pengar som du sannolikt kan pressa ut av intet ont anande motspelare efter att du fått en svårgissad praktträff.

Koordinerade mellankort i stil med 6-5, 8-6 och 9-7, i färg eller inte, har ”nöt-potential”: chansen finns att du kan -floppa antingen en triss eller en stege av oväntat slag.

Händer som 6-5 är svagare i limit: även när du träffar blir du ofta nedsynad hela vägen till rivern vilket ändå inte bygger upp några större potter … samtidigt som du löper risken att bli utdragen. Var alltså försiktig med dem där. I no-limit däremot får du möjligheten att ta alla motspelarens marker, när du till exempel har 4-5 och han K-Q och floppen är 4-5-K, för att ta ett exempel som hände mig häromdagen.

Med en bra och oväntad träff har du helt enkelt mera ”betting power” i no-limit, eftersom de implicita oddsen är så goda.

Vad för slags händer bör du då undvika att försvara din mörk med? De mest riskfyllda är ”halvhöga” kort med dålig kicker, som K-5, Q-3, J-2, 10-4 och så vidare. De gånger du träffar floppen med det högre av dina kort är risken överhängande att någon annan också gjort det, men med ett bättre sidokort vilket kan bli kostsamt.

FAKTA

Det är i slutet av en större turnering på nätet, och ni är bara fem spelare kvar vid finalbordet. Mörkarna är 1 500–3 000, och du sitter på den näst minsta stapeln, bara 32 500. Knappen har 29 000, medan övriga har mellan 75 000 och 110 000. Femtepriset är 460 dollar, fjärdepriset är 850 dollar – och övriga utbetalningar högre ändå. Du sitter i ”heta stolen”, dvs talar först efter given med ditt par i fyror. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Detta är ett skolexempel på när du ska gå all-in utan att tveka. Du har en relativt bra starthand – faktum är att mer än 85 procent av alla starthänder är sämre – så att lägga den i detta läge är inte att tänka på. Ska du ha en chans på de stora prispengarna måste du vara med och slåss snarast. Att höja till låt oss säga bara 8 000–10 000 låter en eller flera av de andra få en billig syn, varpå du mer eller mindre är bunden till potten. Lägger sig alla inför din all-in har du fyllt på din markerstapel med över 10 procent, och tar någon syn har du en god chans att dubbla upp till en riktigt respektabel stapel.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM