Mellanstick: tysk poker på frammarsch

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

I förra veckan var jag nere på den årliga Spielwarenmesse i Nürnberg i Tyskland, för att som vanligt kolla in nya produkter och byta erfarenheter med kollegor; och det är bara att konstatera att tysk poker är på stark frammarsch inför 2008.

Och då dras den marknaden ändå med problem i form av surmagade myndigheter. I december godkände samtliga sexton delstater den nya antigamblinglagen, som förbjuder tyskarna att ”ingå vadslagning” över nätet och hotar med sanktioner mot internetleverantörer och banker.

Sitter man med i ett parti mot tyskar är det för övrigt slående hur – till skillnad mot fransmännen – stor inlåningen är av pokerengelskan: ”Ein overpair”, ”Ich re-raise” och ”Der flop” är rena vardagsmaten...

På mässan visades också ett stort utbud av spinoffprodukter. Spelkortsföretaget Piatnik hade sin förenklade variant ”Kiddy Poker” med djurmotiv på de 36 löven (och texten ”ett fyrtal i hundar är högre än ett fyrtal i katter” på undersidan!), förmodligen tänkt att rekrytera nya spelare redan i unga år; Carta Mundis uppsättning av pokermarker med Star Wars-motiv såg lite väl billiga ut, i genomskinlig plast i olika nyanser; och hos GamblerStore hittade man en uppsjö pokaler och ytterst WSOP-inspirerade armband, klara att graveras in med lämplig inskription och delas ut i kommande turneringar.

Inget fusk med myrornas krig

I en italiensk monter hittade jag en intressant kortlek: ”Zero Playing Cards”, med vilken man påstår sig ha löst problemet med att man ibland kan identifiera vissa kort på baksidan via snedstansningar eller andra mönsterdefekter. Kortens baksidor består av ett datorgenererat slumpmässigt prickmönster – en slags mikrovariant av myrornas krig på tv-skärmen. Faktum var att det helt enkelt inte fanns något mönster på baksidorna, hur länge man än granskade dem! Kul innovation.

Och enbart under förra året kom det ut över tjugo nya böcker på tyska om poker, inklusive ett antal översatta verk bland Sklanskys och Harringtons klassiker. Dessutom börjar tyskarna få sina egna pokerkändisar, igenkännbara på bred front i tidningar och tv, som Katja Thater och Michael Keiner.

När en befolkning på över 80 miljoner människor får upp ögonen för seriös poker, kommer det att hända saker och ting – tro mig.

FAKTA

Det är i början av en sit-and-go på nätet, och mörkarna är fortfarande 10-20. Stol 1 lägger sig, Stol 2 höjer till 80, och Stol 4 och du på knappen är de enda som tar syn. Nu har floppen landat på bordet; Stol 2 betar ut 250, men Stol 4 går all-in med sina 1?080. Du har 920 kvar, och det är din tur att tala. Du har inte hunnit bilda dig någon uppfattning om de andras spelstil, och Stol 2 har 890 kvar i sin hög. Vad gör du? Tänk efter och ana­lysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Stirra dig inte blind på att du just träffat topparet, och med näst bästa kicker; här finns fullt av faror, och det finns sex mycket möjliga händer (A-A, A-K, A-9, A-5, 9-9 och 5-5) som du är i klart underläge mot (men knappast 9-5, det tyder inte betandet på) – förutom ett potentiellt flushdrag som kan locka en galning, och kanske trilla in och eliminera dig. Du har bara investerat 8 procent av ditt kapital i den här potten, så kliv åt sidan och överlåt åt Stol 2 att fundera på saken; lägg dig, kort sagt, även inför möjligheten att Stol 4 k-a-n bluffa just nu. Det kommer andra och bättre situationer.

Dan Glimne