Om fördelarna med att spela cashgames

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

Det fanns en tid när pokerspel existerade enbart som cashgame – eller kontantspel, som den motsvarande svenska termen lyder. Den tiden varade från omkring 1820, då poker uppfanns i New Orleans, och ända till 1971 då det moderna turneringskonceptet uppfanns. Året 1978 uppfanns så satelliterna, som ligger till grund för dagens sit-and-go-tävlingar med som regel 5, 6 eller 10 deltagare.

I dag finns en polarisering inom pokervärlden: det finns kontantspelsspecialister som sällan ställer upp i turneringar, som Chau Giang; det finns turneringsspecialister som inte så ofta deltar i kontantspel, som Phil Hellmuth; och det finns sådana som med framgång behärskar bägge, som Anna Wroblewski.

En fördel med att spela någon form av turnering med ett enda inköp (freezeout), är att du i förväg vet exakt vad det kommer att kosta – den siffran är ovissare i ett kontantspel! Du kan också i en större turnering vinna flera dussin gånger inköpet, vilket dock förstås inte ofta inträffar.

Stadiga inkomster

Vilka skäl talar då för, om du nu tillhör dem som hittills hållit dig till sit-and-go och turneringar, att du ska prova på kontantspel?

Sammanfattningsvis kan jag säga så här: yrkesmässig poker, lika väl som vinnande amatörpoker, inte bara förutsätter att du behärskar kontantspel – det är dessutom den form av poker som bäst kan generera stadiga inkomster.

Vad du gör när du tar steget från turneringar till kontantspel är en trade-off: du avstår från sällsynta men genomsnittligen högre vinster i utbyte mot många småvinster, ”pott för pott”, förutsatt att du är skickligare än de andra. Du bygger alltså upp din stapel kontinuerligt, oftast med mindre summor, men då och då kommer du att vinna en större pott. Och här kommer den goda nyheten: dina marker svarar i kontantspel direkt mot riktiga pengar, så närhelst du vill kan du klicka på ”Exit” för att lämna bordet medan du ligger på plus – eller resa dig upp och casha in, om du sitter vid ett livebord!

Du kan alltså tjäna pengar redan inom några minuter i kontantspel, något som inte går i en turnering där du tvingas sitta kvar så länge du har marker framför dig. I ett kontantparti kan du sedan avbryta när du vill... av vilket skäl du vill.

Nästa vecka: ännu fler skäl för kontantspel!

FAKTA

Du sitter i ett live cashgame, no-limit med mörkar på 5 och 10 dollar, fullt med erkänt skickliga och farliga motspelare. Före floppen synade Stol 2 på 10 dollar, Stol 3 synade också, men du gillade dina nior och höjde till 50 dollar. Övriga lägger sig fram till knappen, som har 2 600 dollar framför sig och kontrahöjer till 150 dollar. Stora mörken på Stol 8 – med största stapeln av alla vid bordet, på över 3 300 dollar – synar. Du gillar dina pottodds, inte minst de implicita, och synar också varefter det ligger 475 dollar i potten. Efter floppen checkar ni alla tre; efter kungen på fjärde gatan blir det ännu en rundcheckning. Nu har femte gatan kommit på bordet och gett dig din triss, men stora mörken betar ut 225 dollar. Det är din tur att tala, och du har 1 550 dollar framför dig; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Om dina reflexer från nätspel och löst motstånd säger till dig att trycka all-in, så ställ dig på bromsen: här rör det sig om djupstackat live cashgame mot erfarna ringrävar! Din hand är sannolikt i underläge. Ingen flush är möjlig, och den enda tänkbara straighten om nu någon sitter med J-10 är ytterst osannolik med tanke på hur betandet gått. Den överhängande risken är att du bara har den tredje bästa trissen just nu. Mest rädd ska du vara för stora mörken som iskallt synade kontrahöjningen före floppen, i full vetskap om att du skulle agera på nytt efter honom; det indikerar ett extremt högt par. Med A-A kan han ha slowspelat sitt monster sedan floppen; med Q-Q kan han ha checkat i rädsla för esset hos någon av er; och med K-K kan han efter rundcheckningen efter turn ha räknat ut att inget ess finns ute, och nu beta för att få betalt. Knappens troligaste hand är A-K eller Q-Q, och mot den senare är det kört. Hade motståndet varit lika löst som på nätet hade jag synat; men här indikerar bevisen att du faktiskt ska lägga din triss i nior!

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM