Om fördelarna med att spela cashgames (del 2)

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

I förra veckans avsnitt framhöll jag något mycket viktigt, och som nu tål att upprepas: att yrkesmässig poker, lika väl som vinnande amatörpoker, inte bara förutsätter att du behärskar kontantspel – det är dessutom den form av poker som bäst kan generera stadiga inkomster för dig.

Mindre fluktuationer

Det är alltså ”stadiga” som är nyckelordet. När du spelar kontantspel, till skillnad mot större turneringar, kommer ditt spelkapital (din bankrulle) att fluktuera betydligt mindre än i turneringar av olika slag. Varför det? Jo, låt mig dra en analogi.

Föreställ dig att du har att välja mellan två olika tärningsspel. I bägge betalar du varje gång först en krona och slår sedan med tre vanliga tärningar; men sedan skiljer sig spelen åt. I spel A får du betalt fyra kronor varje gång du slår summa tolv eller högre (chansen är cirka 35?%); medan du i spel B får betalt hela 76 kronor varje gång du slår summa 17 eller 18 (chansen för det är dock under 2?procent).

Vad blir resultatet? I det riktigt, riktigt långa loppet blir utfallen tämligen identiska: spelar du hypotetiskt en triljard gånger kommer du att ha tjänat ungefär lika mycket på A som på B, något över 40 öre per kast i snitt.

Drastiskt olika utfall

Men i det kortare och normalare loppet kan du förvänta dig drastiskt olika utfall! Gör du tjugo kast i spel A står du sannolikt på åtta kronor i vinst efter det – plus/minus någon spänn eller två. Men gör du 20 kast i spel B kommer du att nästan sju gånger av tio ligga 20 kronor back, eftersom du inte slagit något vinnande kast alls! Ta själv fram tre vanliga tärningar och prova, om du inte tror mig.

Och slutsatsen? Jo, den är att en större chans till en liten vinst oftare betalar sig, än en mindre chans till en stor vinst.

Spelar du enbart stora flerbordsturneringar, så kommer du att uppleva långa, långa perioder när du betalar startavgift efter startavgift medan den där hägrande storvinsten envist låter vänta på sig.

En mindre summa pengar

I kontantspel däremot, om du är bättre än dina motspelare och praktiserar smart money management, kommer du att ofta vinna mindre summor – och många bäckar små blir som bekant en stor å, som ordspråket lyder. Du kan bli överraskad av hur pengarna växer till sig på ditt pokerkonto, med tålmodigt och disciplinerat kontantspel!

FAKTA

Du sitter i ett live cashgame, no-limit med mörkar på en och två dollar. Spelet är mycket tajt, men också aggressivt när det väl blir konfrontationer. Det är i första satsningsrundan, och Stol 1 till och med 3 har alla lagt sig fram till dig. Du har 292 dollar framför dig, och spelarna bakom dig som återstår har mellan 180 och upp till över 400 dollar. Det är din tur att tala; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Handen Q-J osvidat är den svagaste av de så kallade trubbelhänderna (A-Q, A-J, K-Q, K-J och Q-J). I någon av de tre första positionerna bör du lägga den i ett parti som detta; från cut-off (positionen före knappen), knappen och i någon av mörkarna är handen så gott som automatiskt värd en höjning, om alla före dig lagt sig. Från denna position är det dock lite av en slantsingling vad du bör göra. (Att syna med denna hand när du agerar först är inte att tänka på.) Det faktum att du sitter vid ett mycket tajt bord får dock avgöra saken: stoppa in en standardhöjning till 6-8 dollar och se vad som händer. Lägger sig de övriga vinner du mörkarna och kan se glad ut; kontrahöjer någon är det bara att släppa handen; och får du en eller flera som synar måste du vara mycket försiktig efter floppen.

Dan Glimne