Mellanstick: Han fick en varning för sin royal

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

WSOP är igång, och redan i den första delturneringen fick vi ett exempel på vad som kan hända i poker, i en pott mellan Kathy Liebert och Jan von Halle – när den senare sätter sin royal på turnen!

Hon checkar, och han checkar också bakom. Rivern är blank. Ännu en rundcheckning, och von Halle vänder upp sin royal och ska just börja ta hem potten, när de andra vid bordet ställer sig upp och hojtar på tävlingsledningen.

Det blir protester, som slutar med att von Halle får en varning. Varför? Jo, för att årets nya regler i WSOP förbjuder en spelare att checka efter rivern om han eller hon sitter med en oslagbar hand. Regeln har tillkommit för att förhindra att spelare samarbetar med varandra, i syfte att inte ta marker från en kumpan.

Hur kunde då von Halle checka sin royal­ efter rivern? Troligen fick han helt enkelt hjärnsläpp; det var nog därför som han kom undan med en varning, i stället för en utvisning.

Se till att alltid ha koll på reglerna

Sensmoral: man bör ALLTID sätta sig in i vilka regler som gäller just där och då. Det är inte utan att man tänker på den klassiska västernanekdoten om lollapaloozan:

En kringresande professionell falskspelare kliver in på en saloon, ser att ett parti poker är i gång, och slår sig ned.

En halvtimme går, innan proffset anser det dags att ge fyra ess till sig själv. Han står nöjd i köpet ... men det gör också en skäggig gamling vid bordet.

Efter åtskilliga höjningar blir det syn; proffset visar upp sina ess och börjar raka in potten. ”Stopp där”, avbryter gamlingen och lägger upp tre klöver och två ruter.

”Vad menar du?” utbrister proffset. ”Jag har ju fyra ess!”

”Du, här i stan slår en lollapalooza allting annat. Och det är vad jag har – tre klöver och två ruter.”

De övriga nickar. Proffset inser att han blivit skojad, men kan bara bita ihop. En halvtimme senare sätter han in stöten igen och ger sig själv tre klöver och två ruter. Ännu en gång rakar insatserna i höjden, och proffset visar triumferande upp sina kort?... när en deltagare med två par sträcker sig efter potten.

”Ajaj, främling”, säger gamlingen och lyckas se deltagande ut. ”Du borde ha förhört dig om reglerna innan du gick med. Här i stan gäller lollapaloozan bara en gång per kväll!”

Ha en trevlig nationaldag, alla vaksamma läsare!

FAKTA

Det är i VM 2007, och du ska få byta plats med proffset David ”The Dragon” Pham i lilla mörken. Mörkarna är just nu 600-1?200 med en ante på 200, och alla lägger sig fram till dig i första rundan varför du höjer till 3?600 för att attackera stora mörken – som dock synar. Efter floppen lägger du aggressivt in 5?000 som en fortsättningsbet, men stora mörken synar dig på nytt. Efter klöveresset på turn checkar ni bägge två. Nu har rivern kommit på bordet; du checkar, och stora mörken betar ut 9?000. Din motspelare har cirka 30?000 kvar, medan du har över 70 000. Det är din tur att tala; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Här är poker på hög nivå – och så här resonerade Pham: stora mörkens syn efter floppen kan inte ha skett med en medioker hand, men väl med ett ess, eller en 4:a, eller en 7:a, eller med en draghand i ruter. När ännu ett ess kom på turn checkade Pham för att göra motståndaren osäker på om Pham är rädd för essen och visar svaghet, eller om Pham försöker få in en checkhöjning med en egen triss i ess. När stora mörken även checkade efter turn, ökade sannolikheten att det var med just en färgdraghand – hade motspelaren haft ett eget ess hade han varit tvingad att beta, med två ruter ute på brädan, för att förhindra ett potentiellt drag hos Pham. Efter rivern checkar Pham i syfte att få motspelaren att beta, varpå Pham tänker läsa beten som antingen ett tecken på genuin styrka varpå Pham kan lägga sig, eller som ett tecken på svaghet varpå Pham kan använda sin mycket större stapel till en skrämselcheckhöjning som bluff. När stora mörken så betade 9000 i en pott på 19 000 var inte det tillräckligt mycket, och Pham checkhöjde genast till 27 000 eftersom Pham räknat ut att motspelaren med sin mindre stapel då endast skulle kunna våga syna med ett eget ess – vilket det var osannolikt att han hade. Motspelaren slängde sin hand och gav Pham potten, efter att Pham helt ignorerat sin faktiska (och värdelösa) hand och koncentrerat sig på hur han kunde analysera motspelarens hand, och manipulera dennes läsning av Phams tänkbara hand!

Dan Glimne