Om fördelarna med att spela cashgames – del 3

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

Dags att i detta avsnitt återgå till att skärskåda kontantspel kontra turneringar! Jag påminner om vad jag sagt tidigare: att yrkesmässig poker, lika väl som vinnande amatörpoker, förutsätter att du behärskar kontantspel – som också är den form av poker som bäst kan generera stadiga inkomster!

Skäl nummer 3 för kontantspel

Här kommer nästa faktor att ta i beaktande: i kontantspel kan du spela med respekt för oddsen, på ett effektivare sätt än i en turnering.

Antag att du har J-10 i hjärter, och att floppen är hj9-hj8-ruA: du har alltså ett öppet monsterdrag till både straight, flush och straightflush. Det ligger 45 euro i potten, men din motspelare går nu blixtsnabbt all-in med sina återstående 105 euro. Antag till och med att hon handskas så slarvigt med sina hålkort att du hinner skymta hennes hand: de två svarta essen, för en triss. Du har henne exakt täckt i marker, men ska du syna?

Matematiken i situationen ser ut så här: du har 42 procent chans att vinna. Vinstutfallet är 0,42 x (105 + 45, det vill säga vad som finns i potten just då) = +63 euro, medan förlustutfallet är 0,58 x 105 (din syn) = 60 euro och 90 cent. Din genomsnittliga vinst för syn blir alltså +2,10 euro här.

I en turnering är en syn i denna situation ytterst tveksam. Du har ju 58 procent chans att förlora given här, alltså inte ens en slantsingling?... i vilket fall du är ute ur turneringen!

I ett no-limit kontantspel är det däremot en solklar syn: PENGAODDSEN är på din sida, och då ska du inte backa undan. Vinner du håvar du hem en rejäl pott, men förlorar du... ja, då är det bara att köpa in dig igen.

Mjukare mot nerverna

Du tvingas aldrig lämna bordet i ett kontantparti på grund av en enda förlorad all-inpott, och i det långa loppet kan inte dina motspelare lura matematikens lagar: tar du en serie konfrontationer som den ovan, kommer du att gå med vinst i längden. Det är alltså klart mindre nervpåfrestande att göra en oddsmässigt korrekt syn i ett kontantparti än i en turnering!

På samma sätt resonerar du om du bedömer att du har 40 procents chans att vinna potten mot två motspelare om du synar all-in, men i gengäld kan tredubbla dina pengar: ta den synen i ett kontantspel! Att spela med pengaoddsen på din sida är ju vad smart poker handlar om.

FAKTA

Du sitter i ett live cashgame, no-limit, med mörkar på 3 och 6 dollar. I första satsningsrundan gör du en attack från tidig position genom att höja till 15 dollar för att stjäla mörkarna, men får syn av Stol 3 och Stol 5. Du vet att Stol 3 är en tämligen tajt spelare, medan Stol 5 gärna vill se många floppar, och helst billigt. Nu har floppen landat på bordet. Det ligger 54 dollar i potten, och du har cirka 500 dollar framför dig; Stol 3 har runt 900 dollar, och Stol 5 har 400 dollar. Det är din tur att tala; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen!

Rätt svar: Detta är en bra flopp för dig – men ingen superflopp, eftersom du bara har bottentvåparet. Dina två huvudalternativ är att antingen beta ut nu, låt oss säga 35-50 dollar, eller att checka för att försöka få in en checkhöjning. Problemet med att försöka få in en checkhöjning är dock att du vill ha ett fullgott skäl till att minst en av motspelarna ska beta efter din check, vilket är högst osäkert här efter denna flopp, och mot en tajt spelare samt en annan som sannolikt vill komma billigt undan. Hade floppen i stället varit A-5-6 hade du varit i ett annat läge! Eftersom du med en inledande check riskerar att ge ett gratiskort som kan hjälpa någon av de andra, är det bättre att beta ut här och observera de andras reaktion.

Dan Glimne