Varning för nya pokerbedrägerier

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

Det kända och framgångsrika danska pokerproffset Peter Jepsen blev nyligen utsatt för ett fräckt kuppförsök, vilket vi alla kan dra varnande lärdomar av.

Jepsen fick ett mejl som utgav sig för att komma från det svenska mediabolaget OTW, känt bland annat för att ha producerat pokershowen ”The Game” på Kanal 5. Enligt mejlet planerades nu en ny säsong, och man ville höra sig för om Jepsen var intresserad av att medverka.

Jepsen svarade förstås att han var intresserad, och så anlände flera mejl varav ett innehöll en länk till OTW:s hemsida (men med webbadressen ”otwmedia.com”).

Sidan såg nästan exakt likadan ut som OTW:s egen hemsida, vilket visar vilken omsorg bedragarna lagt ned på kuppförsöket. Samma mejl innehöll också en PDF-fil som Jepsen uppmanades att ladda hem, för att läsa instruktioner om var och när och hur den nya produktionen skulle äga rum. Jepsen var dock hälsosamt misstänksam, såg att ”PDF-filen” hade ändelsen ”.exe” i stället, och placerade den i en virussäker mapp. När hämtningen började klippte antivirusprogrammet till, och varnade för en trojan.

Samla information

När filen så undersöktes visade den sig mycket riktigt bestå av en trojan skapad för att samla in information om kontouppgifter, lösenord och annat, för att sedan vidarebefordra informationen till okänd webbplats. Hade kuppen lyckats, hade bedragarna kunnat tömma Jepsens konton.

Nu när bedrägeriförsöket uppdagats, kommer det ”riktiga” bolaget OTW sannolikt att polisanmäla hela tilltaget. OTW framhåller också att de för ögonblicket inte har några färdiga planer på en ny säsong av ”The Game”.

Varning, alltså. Var uppmärksam på mejl du får, ladda inte hem filer i onödan, håll ständigt virusskyddet uppdaterat, scanna hårddisken ofta, och byt dina lösenord då och då på sajterna där du spelar. Det finns dessutom exempel på bedragare som via mejl kontaktat kända svenska pokerspelare, utgett sig för att vara en bekant, och bett om att tempo­rärt få låna pengar via en kontoöverföring.

Säkert har vi inte sett det sista av det här svindleriförsöket, som kommer att dyka upp i nya tappningar. Var ytterst misstänksam, med andra ord. För att travestera den slogan som hela tiden återkom i tv-serien Arkiv X: ”The truth is definitely not out there.”

FAKTA

Du sitter i lilla mörken i ett live no-limit kontantparti, med mörkar på 2 respektive 4 dollar. Alla lägger sig fram till knappen, en lite halvaggressiv spelare som nu dock endast synar på 4 dollar. Det är din tur och bara stora mörken återstår bakom dig; det ligger 10 dollar i potten. Det är din tur att tala – vad gör du? Ni är alla tre djupstackade, med över 500 dollar var framför er. Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Höj. Din hand är avgjort stark nog att göra ett move med, mot en halvaggressiv spelare som nu bara har synat – och har en god chans att få bort stora mörken ur potten på samma gång. Din position efter floppen kommer att vara sämsta tänkbara, så det ligger mera i ditt intresse att höja ordentligt, till förslagsvis 20 dollar eller däromkring, för att på så sätt vinna potten här och nu snarare än att bara syna och ställas inför ett besvärligt beslut i nästa satsningsrunda. Skulle dock en eller bägge syna eller kontrahöja dig, ska varningslamporna genast tändas!

Dan Glimne