Styrkan med att kunna vara ”osynlig”

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

All right, floppen har just landat på bordet och du kan knappt tro dina ögon: din nyss så mediokra hand har just förvandlats till en kåk eller en straightflush. Darrhänt ställer du dig frågan: Vad gör jag nu? Hur utvinner jag största möjliga mängd marker?

Det är nu som ett specifikt pokerverktyg kan tas i bruk: slowspelande. Slowspelande är egentligen en form av ”låg” bluff, när du representerar en svagare hand än vad du egentligen har... i stället för tvärtom, vilket ju är vanligare i poker!

Vad du främst siktar på med ditt slowspelande är att maximera potten, genom att låta många medspelare vara kvar i hopp om att de ska få goda händer och vara villiga att beta och höja rejält senare. Typiska slowspelmanövrar är att checka om ännu ingen satsat, att bara gå med i stället för att höja, och att beta eller höja måttligt när du är förvissad om att de flesta ändå kommer att gå med. Du avslöjar då inte mycket om styrkan på din hand.

Din hand måste vara stark

Slowspelande förutsätter för det första att du har MYCKET stark hand: så stark att du nästan riskfritt kan låta dina motspelare stanna kvar och försöka förbättra sina händer.

En annan förutsättning som helst bör finnas med är att din styrka ska vara ”osynlig”. En perfekt situation för slowspelande är när du tar upp dina kort i given i mörkpoker och ser till exempel 10-10-10-10-3. Chansen att du kommer förlora med den handen är närmast mikroskopisk. Den låter dig dessutom köpa ett kort för att fejka två par, eller ett drag till en straight eller en flush. Du kan till och med fejka en bluff där du låtsas stå nöjd i köpet! Det gäller nu att få in så mycket pengar som möjligt i potten, och därför är du villig att låta alla de andra vara med billigt i första satsningsrundan för att förbättra sina händer i köpet. Först när betandet kommer igång efter köpet är det dags att driva upp insatserna i jonosfären.

En annan nästan lika perfekt ”osynlig” situation är när du i hold’em har till exempel starthanden Q-4, och floppen blir 4-Q-4. Varje motspelare med A-Q eller A-4 eller ett överpar som A-A eller K-K kommer att frestas att vara med i den potten... men ha exceptionellt få outs att rädda sig med.

Mera om slowspelande i kommande avsnitt!

FAKTA

Du sitter i stora mörken i ett live 3-6 dollar fixed-limitspel i Las Vegas. Kvinnan på Stol 1, en närmast överaggressiv spelare, höjer direkt under the gun och hela fem andra går med inklusive lilla mörken. Det är din tur att tala – vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Limitspel och stora multivägspotter bjuder på några specifika problem. Ditt främsta mål är att vinna potten, inte nödvändigtvis att maximera den som i no-limit. Om du kontrahöjer nu, är det osannolikt att mer än kanske en annan spelare lägger sig – och efter floppen kommer då i princip samtliga att vara villiga att stanna kvar även om det betas ut, på grund av de exceptionella pottoddsen som första satsningsrundan i så fall har skapat: i storleksordningen 20 mot 1!! Bättre att syna här och nu med dina kungar, och kommer inte floppen med något ess är det troligast att lilla mörken checkar varpå du definitivt ska beta ut – och sätta din tillit till att Stol 1 med sin aggressiva stil höjer bakom dig, varpå ni tillsammans har skapat pottodds på 8,5 mot 1 som har en större möjlighet att driva ut de andra spelarna, och därmed ökar chansen för att dina kungar ska vara bäst i visningen.

Dan Glimne